Najnovije

SIPRI RASKRINKAO IZRAEL: Evo koliko Tel Aviv ima nuklearnih bombi, dok optužuje Iran za nuklearnu opsesiju!

Izrael, koji rutinski optužuje Iran da pokušava da nabavi nuklearno oružje, te obećava da će upotrebiti silu da zaustavi Teheran, u isto vreme održava svoj vlastiti nuklearni arsenal koji se procenjuje na 80 do 90 nuklearnih bombi, prema poslednjem izveštaju SIPRI-a.

Ilustracija (Foto: Pablik/Pravda)

U svetu postoji devet zemalja koje trenutno imaju nuklearno oružje, navodi Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) u svom nedavno objavljenom godišnjem izveštaju o stanju naoružanja i međunarodne bezbednosti. Svetska nuklearna zaliha se nešto smanjila sa 14.465 na početku prošle godine na oko 13.865 nuklearnih glava ove godine, procenjuje se u izveštaju, pošto su SAD i Rusija ispunile svoja obećanja prema novom START sporazumu potpisanom 2010. godine.

Izrael, koji nastavlja sa politikom nepotvrđivanja niti negiranja posedovanja nuklearnog oružja, ima između 80 i 90 nuklearnih glava u svojim zalihama, kao i prethodne godine, navodi institut.

Izveštaj dolazi za vreme tenzija između Irana, s jedne strane, i američkog i regionalnog saveznika Izraela, s druge strane. Benjamin Netanijahu, nepotopivi premijer Izraela, godinama vodi kampanju u kojoj se optužuje Iran za postojane nuklearnih ambicija, bez obzira na dokaze ili njihov nedostatak.

Izraelski lider je 2012. godine na sednici Generalne skupštine UN-a pompezno predstavio dijagram, koji navodno prikazuje napredak Irana u sticanju nuklearnog oružja, sa doslovnom crvenom linijom na njemu. Sa Donaldom Trampom u Ovalnoj kancelariji, Izrael je udvostručio pozorišni pristup, predstavljajući svetu, kao veliku priču o smeloj izraelskoj špijunskoj operaciji tokom koje su uspeli ukrasti nuklearne dokumente iz tajnog skladišta u Teheranu. Prezentacija je trebala da dokaže dvoličnost Teherana, iako su eksperti istakli da je većina predstavljenih dokumenata stara i već poznata posmatračima Irana.

Tada je Iran uzvratio, saopštivši da "nijedna umetnost ili predstava nikada neće prikriti da je Izrael jedini režim u našem regionu sa tajnim i neobjavljenim programom nuklearnog naoružanja".
 
Netanijahuov najnoviji napad na Iran dogodio se prošle sedmice. Premijer je izjavio da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvestila da Iran "ubrzava svoj nuklearni program", sugeršući da to pokazuje da Teheran predstavlja pretnju.

IAEA je zaista potvrdila da je Iran na putu da prekorači granicu zaliha uranijuma koja je postavljena nuklearnim sporazumom, baš kao što je Iran rekao da će to učiniti. Teheran je rekao da je taj korak odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma pre više od godinu dana, kao i neuspeha EU da zaobiđe američke sankcije protiv kompanija koje se usuđuju da posluju u Iranu.

Pročitajte OVDE šta piše Dojče Vele o mogućem ratu u Omanskom zalivu.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA