Najnovije

BITKA KOJA PRETI DA POSTANE OPASNA I PRLJAVA: Ko će dobiti vodeće pozicije u Evropskoj uniji?

Dok se Evropski savet sastaje kako bi pokušao da izabere novu listu lidera EU, jedno je jasno: niko nema prednost.

Sa jednog od samita EU (Foto: Jutjub)

U proteklim godinama, Evropska narodna partija (EPP) desnog centra bila je dovoljno jaka u Savetu i Evropskom parlamentu da pogura svoje kandidate.

Ovog puta, političke podele su oštre. Moć u Savetu je podeljena otprilike na četiti dela - između EPP, socijalista, liberala i nijednog od gore navedenih. Ono što političku matematiku čini tako ružnom je da, iako nijedna politička sila ne može da dominira diskusijom, nema nedostataka vetoa. I EPP i novi savez između liberala i stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona kontrolišu dovoljno glasova u Evropskom savetu da blokiraju njegovu najvažniju odluku: imenovanje novog predsednika Evropske komisije.

- Nikada ranije nisam video političke porodice koje igraju tako važnu ulogu u Savetu - rekao je Rajnhard Butikofer, kopredsednik Evropske stranke Zelenih.

Teoretski, čak i zemlje čiji predstavnici u Savetu ne pripadaju nijednoj od glavnih političkih porodica - Britanija, Grčka, Mađarska, Italija i Poljska - mogle bi imati pravo na veto, u malo verovatnom slučaju kada bi bile voljne da sarađuju.

Situacija nije nimalo lakša ni u Evropskom parlamentu.

Lideri ove institucije insistirali su na tome da predsednik Komisije bude "spicenkandidat" - odnosno jedan od "vodećih kandidata" koga su glavne političke grupe predložile za izbore u Evropskom parlamentu. Međutim, oni nisu bili u stanju da se dogovore o tome ko bi to mogao da bude - nemački poslanik Manfred Veber iz konzervativaca; prvi potpredsednik Komisije Frans Timermans iz socijalista i komesar za konkurenciju Margret Vestager iz liberala.

Tako bi Evropski savet mogao da eliminiše sve troje na samitu koji se održava danas i sutra, pa da se potraga za novim šefom EK vrati na početak.

Rezultat bi mogao da bude potencijalno nestabilan proces odabira koji bi se mogao odvijati čitavo leto ili duže, čak iako je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao da se još nada da će dobiti dogovor do kraja ovog meseca.

Kada je u pitanju ono što Tusk i drugi insajderi iz Brisela zovu "Plan B" - biranje predsednika EK iz malog skupa prihvatljivih i zainteresovanih potencijalnih kandidata - ni on nije ništa lakši.

Više se ne pitaju samo Nemačka i Francuska

Nemačka i Francuska, dve najmoćnije zemlje EU, tradicionalno su predvodile proces donošenja odluka, a podrška kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona smatra se preduslovom za bilo kakav dogovor. Merkel, međutim, sada služi svoj poslednji mandat, i njen uticaj je do sada bio potkopan njenom potrebom da pokaže vernost Veberu, i kao Nemcu i kao članu njene EPP porodice. U međuvremenu, Makron je naišao na prepreke u svom nastojanju da ostvari veću kontrolu nad establišmentom EU kada je njegova saradnica Natali Loazo morala da se povuče iz trke da predvodi novu centrističko-liberalnu grupu u parlamentu jer je naljutila praktično sve potencijalne saveznike.

Nemačko-francuski odnosi su prilično zategnuti. Ako Francuska stavi veto na kandidaturu Manfreda Vebera, koju podržava Berlin, verovatno je da će Nemačka tada staviti veto na moguć izbor Mišela Barnijea.

Čak i ako su Nemačka i Francuska i dalje najuticajniji glasovi, ulozi razgovora o rukovodstvu su toliko visoki da se moraju uzeti u obzir interesi i stavovi svih zemalja EU - uključujući i one koji se pod drugim okolnostima mogu lakše prisiliti da prihvate plan.

Posebno su problematične Velika Britanija, koja je obuzeta Bregzitom i izborom novog lidera, kao i zemlje sa evroskeptičnom vladom kao što je na primer Mađarska. Mađarski premijer Viktor Orban se okrenuo protiv Manfreda Vebera, koji mu je neko vreme bio saveznik, a Poljska je na primer rekla da nikad ne bi prihvatila Timermansa za šefa EK, koji je predvodio evropske napore da se kazni Varšava zbog problematičnog pravosudnog sistema.

Centralnoevropska grupa Višegradska četvorka, koja takođe uključuje Češku Republiku i Slovačku, naznačila je da bi mogla podržati glavnog pregovarača EU za Bregzit Mišela Barnijea, kao kompromisnog kandidata za predsednika Komisije.

Za neke zemlje, kao što je Italija, pregovori o liderstvu su takođe prilika da se istovremeno bori za svoje interese. Italija će izgubiti tri važne funkcije u EU koje trenutno ima - visokog predstavnika za spoljne poslove, predsednika Parlamenta i predsednika Evropske centralne banke.

Sadašnja populistička, evroskeptička vlada u Rimu otežava mogućnost da Italija dobije nove funkcije u Briselu. Ipak, italijanski zvaničnici rade na dva fronta - u nadi da će obezbediti barem jedan istaknuti posao, ali i izbeći disciplinski postupak koji joj je nametnula Komisija zbog prekoračenja budžetskog deficita. Diplomate kažu da je nejasno koga će Italija podržati na najvišim poslovima EU, ali da je jasno ko nikada ne bi mogao da dobije podršku Rima: pre svih belgijski evroposlanik i bivši premijer Gi Verhofštat, koji želi da postane predsednik parlamenta. Verhofšta je izazvao bes Italije jer je premijera Đuzepea Kontea nazvao "marionetom" populističkog zamenika premijera, Matea Salvinija iz Lige i Luiđija Di Maja iz pokreta Pet zvezdica.

Savet se takođe suočava sa izuzetnim pritiskom da postigne dogovor o najvišim poslovima pre nego što novi parlament zaseda na svojoj prvoj plenarnoj sednici u Strazburu 2. jula - ovu činjenicu su mnogi lideri EU, uključujući Merkel, tek nedavno shvatili, piše "Politiko".

Sporazumi EU zahtevaju od Saveta da uzme u obzir rezultat parlamentarnih izbora, ali i da traži ravnotežu između političkih stranaka, geografije i demografije. Lideri su takođe rekli da žele da unaprede rodnu jednakost paritet u višim rangovima EU, što znači da bi njihov idealan scenario stavio žene na dva od prva četiri glavna radna mesta.

Mnogi zvaničnici EU i diplomate sumnjaju da će se u četvrtak doneti odluka o šefu EK i da će se diskusije o tome nastaviti.

Pročitajte OVDE na koga to sada grmi Tramp i kaže da je napravio veliku grešku.

Izvor: Blic

Bonus video

Parlament ili Pozorište, šta čeka Srbiju?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA