Najnovije

FATALNA GREŠKA, AMERI OBJAVILI TAJNI DOKUMENT: Evo kako Vašington planira da pobedi u nuklearnom ratu! (VIDEO)

Dokument iz Pentagona u kojem se opisuje doktrina SAD-a o nuklearnim operacijama javno je bio dostupan nedelju dana, a zatim su onemogućili pristup javnosti i odobrili samo za “zvaničnu upotrebu”.

Američka nuklearna bomba (Foto: Jutjub)

Tu se nalazi zastrašujući podatak kako Vašington u slučaju nuklearnog rata može izaći kao pobednik.

“Nuklearne operacije”, ili Zajednička publikacija 3-72, izašle su 11. juna, a pristup je moguć određenom krugu službenika, ali pre nego su onemogućili pristup javnosti preuzeo ga je Stiven Aftergud, aktivist Federacije američkih naučnika (FAS). Trenutno je dostupan na veb stranici FAS-a kao PDF dokument.

Publikacija “pruža osnovna načela i smernice za planiranje, izvršenje i procenu nuklearnih operacija.” Ostatak je u istom činjeničnom tonu, čak i kada se raspravlja o praktičnom razmatranju potencijalno svetskog oružja.

Aftergud je na svom Tviteru komentarisao deo iz dokumenta: “Korišćenje nuklearnog oružja moglo bi da stvori uslove za odlučujuće rezultate i obnovu strateške stabilnosti”, stoji u dokumentu pre nego što je skinut s mreže.

"Takvo razmišljanje može biti opasno. Zbog toga bi takva mogućnost mogla biti verovatnija umesto da se od nje odustane“, kazao je Aftergud. Moguće je da je zadatak američke vojske da se razmotre sve mogućnosti, a odluka o upotrebi nuklearnog oružja je na kraju u civilnim rukama – u ovom slučaju, u slučaju predsednika Donalda Trampa.

Trampova uprava je posvetila dosta pažnje nuklearnim pitanjima, ažurirajući prošle godine “Pregled nuklearnog stanja SAD-a” i izdvajajući sredstva za modernizaciju američke “nuklearne trijade”: bombardera, kopnenih raketa i podmornica.

Međutim, Tramp je takođe objavio kako će SAD napustiti Ugovor o srednjim nuklearnim snagama, (INF) iz 1987. godine sklopljenog s Rusijom, do sledećeg meseca. Sudbina Sporazuma o kontroli naoružanja "New start" s Rusijom, koji će isteći u februaru 2021. godine, u velikoj meri je „u vazduhu“.

U takvim okolnostima, doktrina Zajedničkog zapovednika u kojoj se navodi da “korišćenje nuklearnog oružja može stvoriti uslove za odlučujuće rezultate i obnovu strateške stabilnosti”, može se uzeti kao uzrok za uzbunu i to s dobrim razlogom.

U dokumentu se takođe opisuju nuklearni bombarderi koji nude “najveći stepen fleksibilnosti u trijadi jer mogu biti vrlo vidljiv znak razrešenja i, kada se naredi nuklearni napad, mogu se opozvati.” To je suva, činjenična izjava, ali kada uz nju razmotrite prisutnost strateških bombardera B-52 na ruskim granicama, koji su tamo postavljeni ranije ove nedelje, to već počinje da zvuči kao pretnja.

Na pitanje o dokumentu, načelnici Generalštaba su rekli da je uklonjen iz “jer je utvrđeno da bi ova publikacija, kao što je slučaj i s drugim zajedničkim publikacijama osoblja, trebalo da bude samo za službenu upotrebu”. Nema objašnjenja zašto je početno objavljen na javnom mestu. Moguće je kako je bila reč o grešci ili namernoj poruci drugim vladama.

U aprilu, Tramp je dao komentare o “ukidanju” nuklearnog oružja i spekulisao o velikom sporazumu o kontroli naoružanja s Rusijom i Kinom. S obzirom na njegov trenutni trgovinski rat s Pekingom i kontinuirano neprijateljstvo prema Rusiji, i barem delimično podstaknute teorije zavere kod kuće, nejasno je hoće li takav sporazum ikada biti nešto više od pukih nada i snova.

SAD su jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje u borbi, protiv japanskih gradova Hirošima i Nagasaki 1945. godine. Ni jedan od tih gradova nije bilo primarni vojni cilj.

Pročitajte OVDE gde se to dešava najnoviji haos a policija je na ulicama.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA