Najnovije

AMERIČKI GENERALI UZNEMIRENI: Novo rusko oružje nerešiva enigma za Pentagon

Kineski mediji prenose da ruska tehnologija predstavlja”glavobolju” za Pentagon. Prema nedavno objavljenom članku, ruski uređaji za ometanje mogu da neutrališu američke GPS prijemnike onesposobljavajući ih.

Su 57 (Foto: RIA)

Prema kineskom portalu Sina, ovi ometači su postali prava “glavobolja” za SAD. Ruski gadžeti mogu da paralizuju Pentagonove GPS sisteme, tako da SAD trpe “poraz nakon poraza”. Nedostatak GPS signala značajno smanjuje efikasnost oružja i rezultira gubitkom municije, objašnjava autor članka.

Zbog toga je Vašington počeo da razrađuje GPS opremu otpornu na smetnje. Trenutno se proizvodi prva generacija ove opreme, ali Oružane snage SAD već insistiraju na modernizaciji druge ili treće generacije. Razlog za to je ruski razvoj, koji sve više stvara pretnje Pentagonu.

“Međutim, kako je GPS sistem podložan smetnjama, lažnim signalima i kvarovima, moguće je da će SAD odustati od ovog sistema jer samo slabi oružane snage”, navodi se u članku.

Prema autoru, zabrinutost SAD izazvana je upotrebom GPS blokera u Siriji, severnoj Evropi i skandinavskim zemljama, koji su stavili van upotrebe prijemnike navigacionog sistema zemalja članica NATO-a.

“Ovo je bio veliki uspeh za ruske vojne navigacione tehnologije”, rekao je Sina.

Autor naglašava da Rusija “ne sedi besposlena” i da je posvećena unapređenju tehnologija u oblasti GPS-a. “Neophodno je imati napredne elektronske komunikacione tehnologije i odlično znanje iz oblasti matematike, a Rusi su poznati po tome”, zaključio je autor.

U međuvremenu, svi Su-57 borci će biti opremljeni superiornim naoružanjem prema karakteristikama svojih stranih kolega, izjavio je za “Krasnu zvezdu” Anatolij Guljajev, šef glavnih oružanih ruskih snaga.

Guljajev je u intervjuu za novine podsetio da je Vladimir Putin u maju postavio cilj da se potpuno obnove tri puka ruskih vazduhoplovnih snaga sa borcima Su-57 do 2028. godine.

“Važno je napomenuti da su od pojavljivanja borca Su-57 mnogi strani stručnjaci već cenili jedinstvene sposobnosti ruskog aviona, koji nadmašuje zapadne analoge koji su promovisani”, rekao je vojni zvaničnik.

Ruski borac pete generacije Su-57 prvi put je poleteo 2010. godine. Kombinacija visokih manevarskih sposobnosti sa mogućnošću obavljanja supersoničnih letova, kao i moderan kompleks opreme na letelici i niska vidljivost,  daje mu nadmoć nad konkurencijom.

Kako Vašington planira da pobedi u nuklearnom ratu pročitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA