Najnovije

MILOV SPIN NIJE PROŠAO: Mitropolija crnogorsko-primorska negira navode crnogorske vlade!

Protojerej-stavrofor dr Velibor DŽomić izjavio je da, prema informacijama sa kojima raspolaže, na plenarnoj sednici Venecijanske komisije nije prošla intencija Vlade Crne Gore o jednostranom preknjižavanju i oduzimanju crkava i verskih objekata, te da je to što su podgorički mediji objavili da je ta komisija dala pozitivno mišljenje o predloženom zakonu o slobodi veri, najobičniji spin.

DŽomić uverava da će sve biti poznato u ponedeljak (Foto: Jutjub)

Tačno je, kaže DŽomić, da je na dnevnom redu plenarne sednice Venecijanske komisije bio i Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.

"Nije tačno da je usvojeno pozitivno mišljenje i u pitanju je najobičniji spin. Usvojeno je mišljenje a koliko je 'pozitivno' dovoljno govori činjenica da (to mišljenje) ima 23 stranice", naveo je DŽomić, koji je i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske.

DŽomić, u izjavi za Svetigora pres dostavljenom Tanjugu, povodom saopštenja crnogorske vlade da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o pomenutom zakonu, kaže da je jako važno da se zna da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujući uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedeljak, videće o čemu se zapravo radi.

"Uočljiva je činjenica da je Vlada Crne Gore dala saopštenje o tome i kvalifikaciju pre nego što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument. Dakle, sudeći po ovome, ispada da se vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije", kaže DŽomić i podseća da ta komisija sa javnošću opšti putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice.

DŽomić kaže da prema informacijama kojima raspolaže konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije.

"Na osnovu mojih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge imovine nepokretne koja je u svojini crkava i verskih zajednica. Dakle ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice", naveo je DŽomić.

Podsetio je, da je intencija člana 62 i 63 i vlade, kao predlagača, bila da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i verske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad verskim objektima.

"To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla. Dakle, ključna odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno", tvrdi DŽomić i ističe da se pokazalo tačnim ono, na šta je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori upozoravala, da bez sudske i administrativne procedure, upravno-pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge verske imovine.

To je, ističe, ključna poruka Venecijanske komisije.

Naravno, napominje, da u mišljenju ima i pozitivnih stavova.

"Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu veroispovesti, misli, savesti, veroispovesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i videćete u ponedeljak kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i verskih objekata", naveo je protojerej stavrofor MCP.

Dodaje da vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali videćete, kaže, da ovo što govorim je sušta istina.

"Prema tome neka se smire strasti i sačeka ponedeljak. Biće taj dokument dostupan, ali ono što u ovom momentu znam, bila je intencija, ali Venecijanska komisija nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su određena njihova mišljenja morala da budu zamenjena pre plenarne sednice i to što vam govorim je istina”, poručio je DŽomić.

Pročitajte OVDE kako su crnogorski mediji preneli izveštaj Venecijanske komisije.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA