Najnovije

VEST KOJA JE ZASTRAŠILA PROTIVNIKE TURSKE: Spremni za borbeni avion pete generacije! Biće najmoćnija leteća zver u Evropi! (VIDEO)

Turska avioindustrija (TAI) predstavila je model svog "domaćeg" aviona lovca pete generacije na Pariskom avio-mitingu, pokazavši tako da Ankara uveliko radi na razvoju svoje odbrambene industrije.

TF-H (Foto: jutjub)

Tenzije između Turske i SAD su bacile senku nad ovim događajem, nakon što je Amerika zapretila da će Tursku izbaciti iz programa korišćenja aviona F-35, zbog planova Ankare da kupi ruski protivraketni sitem S-400.

TF-X će postati prvi borbeni avion napravljen u Turskoj. Ako pristup Turske F-35 bude trajno ograničen, novi avion bi mogla biti jedina nada zemlje da će razvijati svoju vojnu avioindustriju.

Međutim, mnogi se pitaju da li je Turska sposobna da stvori avion pete generacije. Tokom svečanosti u Parizu, zvaničnici TAI-ja su se pozvali na učešće Turske u programu F-35 i ponovili obećanje da će TF-X napraviti najboljim borbenim avionom u Evropi.

Na F35 moja kompanija pravi središnji trup. To znači da, u smislu proizvodnje, TAI ima dovoljno snage da izgradi ovog lovca. Ovo je imitacija, ali 2023. videćete pravu mašinu i prvi let će biti 2025. godine, a u upotrebi će se naći 2028. godine - rekao je izvršni direktor TAI Temel Kotil.

Promotivni video za TF-X navodi da će avion leteti brzinom od dva maha, da će imati raspon krila od 12 metara, da će moći da nosi težinu od preko 27 tona i imati taktički radijus od preko 1100 kilometara i ispaljivati projektile vazduh-vazduh, tipa "meteor" i krstareće rakete.

Iako izgledom podseća na F-35, TF-X će imati uže telo, a pokretaće ga dva motora.

Temel je istakao i da je njegova kompanija sarađivala sa britanskom odbrambenom firmom "BAE Sistems".

Ovo će biti najbolji lovac u Evropi, sposoban da nosi "meteor" projektile - koji su najbolji evropski projektili.

Pročitajte OVDE kako je Amerika iscenirala napade na tanker da bi imala izgovor da napadne Iran.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA