Najnovije

GOTOVA NOVA RAKETA ZA MI-28NM: Uništavaće neprijatelja na daljini i do 25km!

U Rusiji se nastavlja intenzivan rad na usavršavanju vođenog raketnog oružja za udarne helikoptere. Ovde se pre svega radi o novoj navođenoj raketi klase vazduh-zemlja sa uvećanim efektivnim dometom koja nosi eksperimentalnu oznaku „Izdelenie 305“. Tokom njenog razvoja, intenzivno se koriste najnovija borbena iskustva stečena u Siriji. Sama raketa sa nalazi u završnoj fazi svog razvoja i možemo je u operativnom naoružanju ruske armije očekivati, u veoma bliskom vremenskom periodu.Modernizovani udarni helikopter Mi-28NM će moći da nosi i do osam ovih raketa.

Ruski helikopter sa raketom (Foto: bog-rata. com)

Raketa se može korisiti u svim uslovima, bez obzira na doba dana i meteo-situaciju. NJena osnovna namena je da hirurški precizno uništi širok spektar kopnenih ciljeva koji se nalaze na daljini i do 25km. Zbog svoje snažne bojeve glave, raketa se može efikasno upotrebiti protiv armirano-betonskih objekata koje neprijatelj koristi za prikrivanje, ako i njegove oklopne borbene tehnike. Pretpostavka je da će raketa posedovati supersoničnu krstareću brzinu i da će imati probojnost u rangu rakete „Ataka“ ili „Hrizantema“.

Preciznost njenog dejstva obezbeđuje upotreba kompleksa BINS (inercijalni navigacioni sistem) koji pre samog ispljivanja rakete pohranjuje i izračunava sve podatke o „zahvaćenom“ cilju. Posada na helikopteru Mi-28NM će podatke o cilju napada dobijati posredstvom različitih sredstava uključujući i sistem ESUV (jedinstveni sistem komandovanja).

Raketa će biti opremljena kamerama visoke rezolucije vezane za savremeni primoredajnog uređaj, koji će preko tv-kanala obezbediti kontinuiranu sliku operatoru u kokpitu helikoptera. Ovaj kanal će imati visoku otpornost na ometanje zahvaljujući sistemu zaštićene informacioni-komandne linije.  

Mi-28NM predstavlja razvojni projekat holdinga „Helikopteri Rusije“. Borbena mašina je sposobna da izvrši širok spektar zadataka, kao što je borba protiv neprijateljske oklopne tehnike, niskoletećih vazdušnih ciljeva koji se kreću malom brzinom, operacijama izviđanja, kao i označavanja cilja drugim helikopterima, ali i borbenim avionima. Ono što je posebno interesantno jeste ozbiljno tehničko unapređenje upravljačkih funkcija na helikopteru. Naime, inženjeri su konstruisali sistem duplih komandi, što drastično povećava stepen preživljavanja ukoliko dođe do ranjavanja jednog od članova posade.

U odnosu na bazičnu verziju „Noćnog lovca“ duplo je povećana zona otkrivanja ciljeva i poboljšane manavarske sposobnosti letelice, integrisan je snažniji motor i dodato visokoprecizno naoružanje povećanog dometa.

Turska sprema borbeni avion pete generacije! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA