Najnovije

SVE SAMI LEZILEBOVIĆI: On je otkrio istinu o Srbima koji odu na sezonski rad U Nemačkoj, neće vam se dopasti

Obećana zemlja za Srbe, Nemačka, prema rečima jednog od poslodavaca postala je pravi pakao za radnike koji su tamo otišli zbog sezonskog posla kako bi zaradili koji "dinar". 

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Naime, poslodavac je na društvenoj mreži fejsbuk objavio pozamašan status u kome se žali na rad i način ponašanja radnika iz Srbije koji su u Nemačku otišli zbog sezonskog posla - branje jagoda. 

On je ljude nazvao "lenštinama" i "lezilebovićima" , navodeći da su prespori, nezainteresovani da odrade posao, prezahtevni i da su navodno postavljali previše pitanja. 

Napisao je sledeće: 

- Upravo sam razgovarao sa šefom proizvodnje na imanju Baumann. Neverovatne stvari mi je ispričao, takve da me je na daljinu od 1.600 kilometara bilo sramota vaše sramote.

- Tražiti nakon 2,5 dana rada jedan dan pauzu je sramota za svakog normalnog radnika. Ne postići normu sa odličnim rodom jagoda sorte Afrika, gde nema male jagode je još veća bruka. Tražiti od Agrarnog inžinjera da vam kupi i donese paklu cigareta je nedopustivo. Momak jeste sa Balkana, ali je on vama šef i nije postao šef zato što je lenština i filozof, nego zato što je vredan i dobar agrarni inžinjer.

- Nije on vaš "zemljak" nije ni drug ni prijatelj nego šef! Na tom imanju u sezoni berbe radi po 700 sezonskih radnika, koji osim dobro jutro ili doviđenja nema sa njim nikakvu komunikaciju. On je bio ljubazan da vam svima objasni sve, ali vi preterujete sa pitanjima, i pitate gluposti koje normalnog čoveka smaraju. Čujem da ste prvi dan kukali na mene, nešto vam ne valja? Vi ne radite za mene nego za vas?

- Pitajte vaše kolege koji imaju EU pasoše (Rumune, Bugare i Poljake) koji novac oni zaradjuju tu, da ne špekulišete koliko ja zaradjujem na vama. Vi ste prva grupa radnika sa Balkana ili sa govornog područjia gde se priča srpski jezik. Hočete li da nas sve obrukate, znate li da posle vas treba da dođu berači maline, vi im pripremate vrlo klizav teren.

- Muškarci koji su se oprobali u špargli su posebna priča, od 17 muškaraca je samo 6-7 dobilo prelaznu ocenu. Najbolji radnik je prvi dan bio najstariji čovek među vama, nije li vas sramota, da čovek star preko 60 godina bude bolji i brži radnik od vas mladih? LJudi vi ste otišli u Nemačku da krvavo radite i donesete kući par hiljada evra, nemojte bre da lelemudate kao da ste u držvnoj firmi preko veze. Nadam se da su ovo prvi dana privikavanja i da ćete uspeti da se uklopite u posao. Mislim da će vam dati fore do sledeće subote da se uklopite sa normom, ko ne uspe biće isplaćen za svoj rad i ide kući.

Pročitajte OVDE u čemu smo to bolji od komšija.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA