Najnovije

DA LI NAM AMERI ŠALJU NOVOG HOLBRUKA? On bi mogao da se umeša u pregovore Beograda i Prištine!

Baš kao što je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dijaloga u Parizu nema, a svoj fijasko u pokušaju da Srbe i Albance vrate za pregovarački sto Nemačka i Francuska pokušali su da opravdajju rečima da je "sastanak samo pomeren".

Filip Riker (Foto: Jutjub)

Kako saznaje Espreso. ne, sastanak nije pomeren, on je definitivno propao, a nakon višenedeljnh konsultacija, šatl diplomatije i pregovora iza zatvorenih vrata došlo se do zaključka da Priština nije spremna da bude konstruktivna i da od dijaloga nema ništa.

- Srbija je imala samo jedan uslov, a to je da anticivilizacijske takse budu ukinute. Albanci na to nisu bili spremni. Ali nije moguće zamisliti da su Haradinaj, Tači i Veselji toliko jaki da Angeli Merkel i Emanuelu Makronu kažu: "Ne!" Već su to uradili u dogovoru sa SAD - otkriva naš izvor iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima se je urađeno u dogovoru sa Vašingtonom, kako bi se dokazalo da EU gubi konce i da Amerika preuzme glavnu ulogu u posredovanju dijalogom Beograda i Prištine.

- Nije čudno što je iz Amerike došao samo par dana pred zvanični fijasko Pariza predlog da se u rešavanu problema na Kosovu uvede novi pristup. To bi značilo novog Holbruka, a to bi bio niko drugi nego Filip Riker - kaže nam naš izvor.

Prema njegovim rečima zbog svega toga bilo je potrebno srušiti Pariz i da Amerika ima potpuno otvorena vrata za ulazak u dijalog.

Podsetimo bivši glavnokomandujući američke vojske u Evropi Ben Hodžis predložio je „novi pristup“ rešavanju kosovskog pitanja, koji podrazumeva glavnu ulogu SAD u pregovorima, posvećenost po ugledu na Dejton, pa i uključenje novog glavnog pregovarača, poput Ričarda Holbruka.

Hodžis je ovaj predlog izneo u blogu pod naslovom „Novi pristup Srbiji i Kosovu“ i objasnio da to podrazumeva pokretanje „snažne i koordinisane inicijative“, koju bi predvodile SAD u saradnji sa EU i NATO-om, a sa ciljem da se osiguraju uslovi da Beograd i Priština dođu do konsenzusa o konačnim odnosima.

Govoreći o ulozi Amerike, on kaže da bi ona mogla da ostvariti odlučan uticaj u regionu, ukoliko se primeni sveobuhvatan strateški pristup (dobro integrisan sa naporima EU i NATO-a), koji otvara politički prostor za dvojicu lidera, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, štiti ih od unutrašnjih i spoljnih pritisaka i nudi nadu u mogućnost postizanja veoma teških, ali neophodnih kompromisa.

„Ali to će biti moguće jedino ako pokažemo isti stepen posvećenosti kao prilikom vođenja pregovora o Mirovnom sporazumu u Dejtonu, pre angažovanja snaga IFOR-a i SFOR-a, što je konačno dovelo do nesavršenog, ali održivog mira na Zapadnom Balkanu“, uveren je on.

Za uspeh u svemu tome Zapadu je, zaključuje Hodžis, potreban i visoki diplomata koji bi vodio „diplomatiju posredovanja“, poput Ričarda Holbruka.

Za uspeh ove inicijative je, prema njegovom mišljenju, potrebno ispuniti tri ključna uslova, a na prvo mesto stavlja neophodnost da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju obezbedi dovoljno prostora za pregovaranje i traganje za kompromisom, bez nametanja ograničenja sa Zapada.

Hodžis posebno upozorava da se Zapad mora uzdržati od daljeg „pridikovanja“ Vučiću i Tačiju.

Zapad treba, kako kaže, u vremenima obnovljenog nadmetanja velikih sila da iskoristi svoj pozitivan uticaj u regionu, da brani temeljna načela i prihvaćene vrednosti, jer, kaže Hodžis, ako nastane vakuum, Rusi i Kinezi će ga iskoristiti, iako priča koju Zapad može da ponudi sadrži bolja rešenja.

„Moramo im pružiti nadu. Integracija sa zapadnim zemljama mora izgledati kao dostižan cilj sa opipljivim ekonomskim koristima. To će obojici predsednika omogućiti da potisnu one grupe unutar svojih redova koje ne vide nikakvu korist od integracije sa Zapadom. Sjedinjene Države, NATO i Evropska unija to mogu učiniti“, uveren je Hodžis.

Dačić otkrio kada Rusija ulazi u pregovore oko Kosova! Više o tome OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA