Najnovije

DAČIĆ OTKRIO KADA RUSIJA ULAZI U IGRU I REŠAVA PITANJE KOSOVA: Ovo je odgovor Srbije na ultimatum Amerike!

Amerika sve jasnije želi da preuzme vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, ali kako šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Espreso Srbija će u slučaju da Vašington uđe u dijalog zahtevati i da se Moskva uključi!

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Prema pisanju medija pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova ulogu glavnog pregovarača u ime Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu Beograda i Prištine mogao bi da dobije neko od iskusnih diplomata, poput pomoćnika državnog sekretara Filipa Rikera kome je uža specijalnost Zapadni Balkan.

Ovim bi Vašington i zvanično trebalo da preuzme palicu od EU i postane glavni igrač za Kosovo.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Espreso da Srbija neće sedeti skrštenih ruku, ako se ovaj scenario zaista i obistini.

- To je sve još na nivou spekulacija. Nije izvodljivo da Vašington bude deo zvaničnih pregovora, a da Rusija s druge strane to ne bude. Ponavljam Beograd će u tom slučaju tražiti i da Rusija bude tu. Moskva to jedva čeka - kaže nam Dačić i dodaje:

- Vrlo je teško za očekivati da EU preda palicu SAD. Bar se to u neko skorije vreme neće desiti. Jasno je da Albanci samo slušaju Ameriku i da bi voleli da to bude taj scenario, ali zato ćemo i mi tražiti da Rusija bude tu, što da ne i Kina?

Najoptimističniji scenario koji je u opticaju glasi da će se pregovori o rešenju za Kosovo nastavi za par meseci, ali da će trajati makar do završetka američkih predsedničkih izbora. Podsećamo američki predsednički izbori trebalo bi da se završe na jesen 2020. godine.

Iz biografije Rikera (54) može se videti da je 1999. godine, obavljao funkciju predstavnika za štampu ambasadora Kristofera Hila, američkog izaslanika na Pregovorima u Rambujeu na mirovnoj konferenciji o Kosovu i Metohiji.

U 2003. i 2004. godini Riker je obavljao funkciju portparola Stejt departmenta. Sa te pozicije odlazi na funkciju zamenika šefa diplomatske misije u Mađarskoj, gde se zadržava do sredine 2007. godine. Posle toga, godinu dana provodi u američkoj ambasadi u Iraku, gde je bio savetnik ambasadora.

Veliki povratak na Balkan sledi 2008. godine, kada postaje američki ambasador u Makedoniji.

Na toj funkciji ostaje do 2011. godine, kada biva imenovan za zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta. Na toj funkciji je bio do 2013. godine, posle koje obavljao funkciju u američkoj diplomatskoj misiji u Milanu u Italiji.

Na funkciju dolazi sa mesta zamenika civilnog komandanta Evropske komande SAD (EUCOM).

Riker je 2003. dobio nagradu Edvard R. Marou za izuzetne zasluge u javnoj diplomatiji.

Za Srbiju je posebno značajan period od 2011. do 2013. godine, kada je bio zadužen za ovaj deo sveta, dok je na čelu Stejt departmenta bila Hilari Klinton.

Tada je u više navrata boravio u Beogradu. Posebno je bila upečatljiva njegov poseta početkom jula 2012. godine u jeku razgovora oko formiranje nove Vlade Srbije, posle poraza Demokratske stranke.

On je tada, bukvalno iz aviona otišao u sedište URS-a gde je lider SPS Ivica Dačić vodio razgovore o formiranju Vlade. Riker je tada na pitanje novinara zašto je došao u Srbiju, u prolazu rekao "zato što mi se sviđa Beograd jer je sjajan grad".

Riker se naravno tokom obavljanja funkcije zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD bavio i pitanjem Kosova. U skladu sa tadašnjom politikom Vašingtona u januaru 2012. godine je rekao da ne može biti podele Kosova niti promene granica, te da će Srbi sa severa Kosova biti integrisani u kosovske institucije.

- Ne može biti promene granica, niti podela, niti zamena teritorija u ovom regionu. Srbi na jugu Kosova su se integrisali i oni su građani slobodnog i demokratskog Kosova. I Srbi na severu će se integrisati u kosovske institucije - izjavio tada je Riker za Radio-televiziju Kosova.

Međutim, u proteklih sedam godina mnogo stvari se promenilo, pa i ovaj tvrdi američki stav. Sudeći prema poslednjim izjavama američkih zvaničnika, Vašington će podržati svaki dogovor Beograd i Prištine, koji je prihvatljiv za obe strane.

A, upravo Riker, kako pišu grčki mediji bićezadužen za proces normalizacije odnosa Srbije i tzv. Kosova, kao pristupanja Albanije Evropskoj uniji.

Za nekadašnjeg ambasadora SAD u Skoplju grčki crisismonitor.gr. piše da se "iz njegove biografije vidi da ne poznaje samo Severnu Makedoniju već i ceo Balkan, jer je bio uključen u važne diplomatske mirovne procese u regionu."

Kao neko ko ima iskustva iz prve ruke i upoznat je sa stanjem u regionu, Riker se smatra čovekom koji "završava posao", prenosi ovaj grčki portal i dodaje da će on raditi i na učvršćivanju veza SAD i Grčke.

Analitičari upozorili na ovaj nepremostivi problem između zapada i Rusije! Više o tome OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA