Najnovije

NOVA AKCIJA VELIKE BRITANIJE: Kreću stelt avionima na Siriju i Irak!

Ujedinjeno Kraljevstvo je rasporedilo svoje borbene avione F-35 na Bliski istok dok Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo nastavlja svoje operacije protiv Islamske države (ID) u Siriji i Iraku.

F-35 (Foto: Jutjub)

Pozivajući se na sekretara odbrane Peni Mordaunta, britanski ITV je izvestio da je ona posetila bazu Kraljevskog vazduhoplovstva na Kipru, gde piloti RAF-a treniraju sa šest svojih aviona F-35.

„Veoma sam ponosan što sada oni lete u odbrani i projektuju nacionalni interes Velike Britanije“, počela je Mordaunt. "Ovo je fantastičan novi avion, neverovatan je, dobro se pokazao ovde na ovim operacijama ... to je zaista istorijski trenutak."

"Očigledno je da ima neke neverovatne sposobnosti koje nas zaista vode u vodstvo", nastavila je.

Avioni su raspoređeni na Kipar, gde su takođe stacionirani britanski Eurofighter Typhoons, na vežbanju Lightning Dawn, prvom prekomorskom raspoređivanju RAF F-35 koji je dizajniran da omogući pilotima i inženjerima da steknu iskustvo u održavanju i letenju aviona u nepoznatom okruženju.

U protekle četiri nedelje avioni su leteli u parovima više od 225 sati, nešto više od 30% od ukupnog broja sati letenja u prošloj godini, i obavili 95 misija pre nego što su se pridružili operaciji Shader, ime koje je dato doprinosu Velike Britanije u tekuće vojne akcije protiv ID.

Nijedna bomba nije ispuštena ili su projektili ispaljeni iz F-35 tokom operativnih misija, koje su uključivale oružano izviđanje.

Kapetan grupe DŽoni Moreton, komandni oficir 903 ekspedicionog vazdušnog krila sa sedištem u RAF-u Akrotiri, rekao je da još uvek nije bilo potrebe da F-35 napadnu.

Turci zabranili džihadistima da gađaju ruske avione! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA