Najnovije

STIGAO ERBAS: Moćno pojačanje vojnog vazduhoplovstva Srbije! (VIDEO)

Helikopter "erbas H145M", prva od naručenih devet letelica, od u utorak je i zvanično deo Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Primopredaja savremenog vazduhoplova bila je centralni događaj na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", koji se od utorka, 25. juna održava na Beogradskom sajmu.

Erbas na Sajmu (Foto: Jutjub)

Prvi "erbas" u srpskoj vojnoj floti svečano su otkrili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor ove kompanije Bruno Evan, posle čega je izvršena i svečana primopredaja ključeva letelice.

Predsednik Vučić rekao je da je ova modernizacija vazduhoplovstva Srbiju koštala 105 miliona evra, ali i da će narudžbina od "Erbasa" biti još u budućnosti.

- Za potrebe MUP od iste kompanije naručene su tri "superpume", najbolji i najskuplji helikopteri koje smo mogli da naručimo - naveo je šef države. - Imaćemo ukupno devet letelica H145M sa različitom opremom. Neke su naoružane, a neke nisu. One će da pomažu u gašenju požara, u poplavama, u prevozu ljudi i robe. Imaćemo još dosta posla sa "Erbasom", na obostrano zadovoljstvo, i to bez ugrožavanja javnog duga.

Vučić je naglasio da Srbija na vreme izmiruje sve svoje obaveze.

- Ogromna je razlika u odnosu na ranije, jer sve plaćamo na vreme, ni dana ne kasnimo. To je veoma važno, jer će Srbiji tokom ove i naredne godine biti isporučeno ukupno 19 helikoptera - rezimirao je predsednik i naglasio da je domaća namenska industrija na putu ubrzanog razvoja, ali i da će morati da se dalje modernizuje.

"Erbasov" helikopter koji je u utorak isporučen namenjen je traganju i spasavanju, a biće raspoređen u Niš. Pored modernih uređaja za navigaciju, letenje u svim uslovima, opremljen je i moćnim reflektorom, sistemom "flir" i opciono kukom i dizalicom. Pet helikoptera H145M dobiće Vojska, a četiri Policija.

Na ovogodišnjem "Partneru" učestvuje 128 izlagača, od kojih su čak 32 iz inostranstva. Manifestaciju je otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin porukom da je prvi zadatak domaće namenske industrije - opremanje Vojske Srbije.

Najzapaženiji nastup na "Partneru" imale su državne kompanije iz grupacije Odbrambena industrija Srbije. Preduzeće "Jugoimport SDPR" promovisalo je samohodni višecevni lanser "tamnava", koji za nešto više od minut može da ispali i stotinu raketa od 122 milimetra. Od noviteta ove kompanije interesovanje je izazvao i daljinski upravljivi mitraljez, kapaciteta paljbe 2.000 zrna u minutu. 

"Partner" je otvorio i mogućnost montaže američkog mitraljeza "getling", koji ispaljuje više od 3.000 metaka u minutu, na domaće vozilo "miloš", ali daljeg usavršavanja novih navođenih avio-bombi, i to u saradnji sa Belorusijom.

"Despot" stiže iz Bratunca

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavljena je "Jumkova" nevidljiva tkanina, koja se koristi za pokrivanje naoružanja i opreme, a koju ne registruju termokamere. Šef države prisustvovao je promociji "Jugoimportovih" borbenih stanica "kiklop i "kerber". Zajedno sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom prisustvovao je i otkrivanju borbenog vozila "despot", koje je razvijeno i proizvedeno u kompaniji Tehnički remont iz Bratunca.

Pogledajte OVDE zadivljujuć snimak, Rusi su u pitanju.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA