Najnovije

Analitičari o Ani Brnabić u SNS: Može politički da profitira i dobije jaču zaštitu

Najavljeno učlanjenje predsednice Vlade u Srpsku naprednu stranku nije iznenadilo javnost u Srbiji. Otvorilo je međutim pitanje - mogu li nezavisni stručnjaci da opstanu duže na visokim političkim funkcijama, ako ostanu van političke stranke.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

"Iako nije član stranke pozvali smo predsednicu Vlade da prisustvuje ovoj sednici predsedništva", rekao je predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić 25. marta.

Da bi ono što je pre nekoliko meseci bio izuzetak, uskoro moglo da postane pravilo, za poznavaoce političkih prilika nije iznenađenje.

"Ona sada svojom retorikom, vrednostima, potpuno pripada Srpskoj naprednoj stranci", smatra urednik u listu Blic Ivan Jovanović.

Zbog odluke da tu pripadnost formalizuje, Ana Brnabić mogla bi politički da profitira i dobije jaču zaštitu, veruju analitičari.

"Mnogo veću zaštiti imaju one osobe, oni premijeri koji imaju iza sebe kišobran jedne snažne političke stranke. Ovako je Ana Brnabić sve vreme taj kišobran tražila u Aleksandru Vučiću, čiju je podršku imala, i očito da želi tu podršku da institucionalizuje u okviru stranke jer je za očekivati da Ana Brnabić neće postati tek običan član stranke", rekao je izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar.

Baš kao Ana Brnabić pre dve, Mirko Cvetković je pre devet godina tražio podršu stranaka čiji član nije bio, niti je naknadno postao. Da je imao poliitčke ambicije morao bi to da učini, smatra Klačar.

"Nisu oni nužno potrošna roba, ali izvesno da oni ljudi koji žele da budu samo ekperti u Vladi ne mogu da izdrže tu vrstu stranačkog pritiska u dužem periodu. Oni će se u nekom momentu morati ili povući, ukoliko smatraju da su ispunili svoju misiju, ili da naprave neku vrstu čvršćeg aranžmana sa političkom strankom", kaže Klačar.

I bez čvršćih aranžmana sa strankom, samim ulaskom u vlast nezavisni stručnjaci gube deo svoje nezavisnosti.

"Inicijalno mi ih svi podržavamo upravo zbog toga što oni kao nemaju taj partijski bič koji bi ih disciplinovao. Ali Srbija nije dovoljno razvijeno demokratsko društvo da bi funkcionisalo na taj način - neko vas postavi i vi počnete da vodite neku svoju politiku", rekao je Jovanović.

Dok svi slušaju, ne treba da čudi što onaj koji postavlja, zaboravlja ko su stranački, a ko nestranački ministri.

"Je li Vanja Udovičić ovde? Nije, on je vanstranački izvinjavam se", izjavio je Vučić 17. juna.

Pogledajte OVDE kakvo moćno oružje Putin ima.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA