Najnovije

PUTIN MATIRAO TRAMPA! Ruski predsednik zadao težak udarac šefu Bele kuće!

Ruski predsednik Vladimir Putin doveo je američkog kolegu Donalda Trampa u bezizlaznu situaciju nakon što je poslao svoju fregatu "Admiral Gorškov" sa krstarećim raketama na Kubu. Tramp, prema ocenama analitičara, na taj ruski potez nema odgovor, već samo može pomno da prati situaciju, što Pentagon, kako je saopšteno, i radi.

Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: jutjub)

Osmatranje sa mora

Neimenovani zvaničnik američke mornarice izjavio je za medije u SAD da razarač sa navođenim raketama "USS DŽejson Danhem" prati svaki pokret ruskog broda, koji se nalazi u luci na Kubi.

“Američki brod se nalazi 100 kilometara od Kube i 130 kilometara od Floride. Mornarica je bila obaveštena o dolasku ruske fregate u Havanu.” - kratko je izjavio taj zvaničnik.

Severna komanda američke vojske (Nortkom), u čijoj je nadležnosti "USS DŽejson Danhem", nije želela da se oglašava povodom novonastale situacije. Uprkos insistiranju medija u SAD, Nortkom je odbio da javnosti da bilo kakvu informaciju u vezi sa ruskim brodom, koji se nalazi nadomak američke obale. Tim povodom nije se oglasio ni Tramp, niti bilo ko iz američke administracije.
 
Analitičari kažu da Beloj kući nije svojstveno da ostaje bez teksta ili bez ikakve reakcije na ruske poteze, te veruju da se predsednik SAD našao u jako nezgodnoj poziciji.

“Tramp je krajem 2018, kad je Putin poslao svoja dva nuklearna bombardera "tupoljev tu-160" u Venecuelu, rekao da Rusi moraju da napuste tu južnoameričku državu. Ruski predsednik se na to, naravno, nije obazirao, te je početkom ove godine teretnim avionom poslao i vojnu opremu venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru. Tako je Trampov pokušaj da zbaci legitimnu vladu u toj državi propao. Bela kuća je sada svesna da su pretnje, poput onih da Rusija treba da napusti Kubu, besmislene. S druge strane, napad američke vojske na ruski brod značio bi početak trećeg svetskog rata, a Tramp to ne može da priušti” - objašnjavaju analitičari.

Tramp: Uništiću Iran ako takne bilo šta američko

Američki predsednik Donald Tramp, iako se ne usuđuje da komentariše postupke Rusije, ne prestaje da preti Iranu. Nakon što je Iran oborio američki dron, a predsednik te zemlje Hasan Rohani Belu kuću nazvao mentalno retardiranom, Tramp je poručio Teheranu da će se suočiti sa odmazdom ukoliko napadne bilo šta američko.

“Poruka Irana, veoma neuka i uvredljiva, samo pokazuje da oni ne razumeju stvarnost. Bilo kakav napad Irana na bilo šta američko biće dočekan velikim i nadmoćnim snagama. U nekim područjima, to nadmoćno će značiti uništenje” - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Zbog ćutanja Bele kuće u vezi sa dolaskom ruskog broda na Kubu, neki američki mediji panično su o tome izvestili.

“Admiral Gorškov prevalio je put od oko 52.000 kilometara od Severomorska u Murmanskoj oblasti, odakle je isplovio u februaru. Na putu do Kariba stao je u Kini, na Šri Lanci i u DŽibutiju. Planira da poseti još nekoliko karipskih luka” - navode američki mediji.

Oni podsećaju da je "Admiral Gorškov" izazvao paniku u Britaniji kad je u martu prošao pored severne Škotske. Tada su Britanci naveli da ruski brod nosi oružje koje izaziva halucinacije. U pitanju je elektro-optički uređaj 5P-42 filin, koji utiče na vid neprijatelja noću i onesposobljava noćne vizire, kao i ostale elektronske uređaje za osmatranje.

Najjači brod dosad

Inače, "Admiral Gurškov" sa raketama "kalibar" dometa do 2.500 kilometara, najjači je ruski brod koji je posetio Kubu od raspada SSSR. Ruska mornarica nije ni imala misije na karipskom ostrvu od sovjetskog vremena sve do 2008. Od tada ruski ratni brodovi povremeno uplove u kubanske vode. Pre "Admirala Gurškova" Amerikance je najviše uplašio ruski brod za izviđanje i komunikaciju "Viktor Leonov", koji je boravio na Kubi u januaru 2015. i martu 2018.

Pojedini analitičari novonastalu situaciju porede sa kubanskom ratnom krizom iz 1962. Tada je Sovjetski savez postavio balističke rakete na Kubi kao odgovor na američki pokušaj invazije na tu karipsku zemlju 1961. i razmeštanje projektila u Italiji i Turskoj. Napetost je trajala od 16. do 28. oktobra, kad je postignut dogovor da SSSR skloni svoje rakete sa Kube, a SAD iz Turske, kao i da se Amerika više nikad ne usudi na napadne karipsku zemlju. U tom periodu svet je bio najbliži trećem svetskom ratu.

Kako je Putin predstavio novo moćno oružje, pogledajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA