Najnovije

MOĆNA BESEDA AMFILOHIJA ODZVANJA KOSOVOM: Srbi su najmoćniji narod u Evropi, ali šta vredi kada nekršteni upravljaju svetom!

Povodom Vidovdana u manastiru Gračanica svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje preosvećene gospode episkopa: raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, budimljansko-nikšićkog Joanikija, mileševskog Atanasija, pakračko-slavonskog Jovana, buenosairesko-južnocentralnoameričkog Kirila, umirovljenog zahumsko-heregovačkog Atanasija i velikog broja sveštenstva.

Mitropolit Amfilohije u Gračanici (Foto: spc.rs)

U liturgijskoj propovedi, mitropolit Amfilohije je kazao da je u našem narodu bilo, a i ima i danas, onih koji su se opredeljivali za zemaljsko carstvo i odricali Hrista gospoda i oni su raspeti na trećem krstu, nepokajanog razbojnika:

“Ima dosta onih koji su se i ovde na Kosovu i Metohiji opredeljivali za zemaljsko carstvo, koji su pljunuli na svoje svete hramove, na grobove svojih predaka, na opredeljenje cara Lazara, poklonivši se zemaljskom carstvu”.

Prisetio se vladika stradanja Crkve na KiM posle Drugoga svetskoga rata i odricanja od Hrista i svetinja, o čemu postoje svedočanstva u zapisima blaženog spomena svetog patrijarha srpskog Pavla, koji je sakupio građu dok je bio vladika raško-prizrenski.

“Pa zašto se onda čudimo ovome što je došlo u naše vreme, ako smo se prvo mi odrekli svojih svetinja, Carstva nebeskoga, i bili sledbenici bezbožne, bratoubilačke i bogoubilačke ideologije koja je ovde vladala 50 godina, na čelu sa bratoubicom i bogoubicom, Josipom Brozom. Koliko je bilo ovde takvih koji su pljuvali i odrekli se svojih svetinja?! Zato se nemojmo čuditi što smo se našli u ovom položaju i što je Bog ponovo poslao stradanje ovom narodu, ne da bi ga uništio, nego da bi se narod vratio sebi i svojim svetinjama, Hristovom krstu, da bi se vratio vjeri tvrdoj, Božijoj pravoslavnoj“, kazao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da nažalost i danas imamo onih, koji su na vlasti, pa i onih koji nisu, koji sleduju taj put trećega razbojnika koji se opredeljiju za zemaljsko carstvo, koje im je važnije od Carstva nebeskoga i njihovi plodovi i dela se nažalost, pokazuju onakvim kakvim vidimo da se pokazuju. Zato je mnogo važno, kazao je vladika, da se sabiramo na KiM, Gračanici, oko drevnih svetinja sagrađenih oko Hristovoga časnoga krsta i Lazarevskog časnog krsta, oko vere u Hristovo caskrsenje, u carstvo nebesko.

“Ovde, ovo sabranje, ova sveta liturgija u ime Gospodnje, pričešće telom i krvlju raspetoga i vaskrsloga Gospoda, nije ništa drugo nego povratak izvornom, iskonskom putu svakoga istinskoga ljudskoga bića i naroda“, istakao je on.

Mitropolit Amfilohije rekao je da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu manjina, jer nije snaga u broju, već u gospodu i o tome svedoči sva ljudska istorija, nije pitanje koliko nas je, već koliko je časnih i poštenih ljudi, koliko je hrišćana koji nose časno i čestito svoj krst i žive po Svetom jevanđelju.

“Oni ne samo što nastavljaju tradiciju i predanje svojih predaka, nego su svedoci, i pred moćnicima i silnicima ovoga sveta, koji je pravi i jedini istinski put za svako ljudsko biće. Sva carstva, svi moćnici ovoga sveta, oni koji su raspeti na trećem krstu, su bili i prošli“, poručio je vladika i objasnio da ćemo i mi i oni platiti Bogu „odštetu“, a Crkva Božija raspeta svedoči i svedočiće do kraja sveta i veka:

“Zato, daj Bože, da i ovo naše najnovije stradanje bude istinsko opredeljenje za Hristov krst, za krst pokajanog razbojnika, jer svi smo grešnici, ali je bitno da li smo grešnici koji se kajemo pred Bogom i svojom savešću, ili smo grešnici koji pljujemo na Boga i svetinju Božiju, na bližnjega svoga“.

Kazao je mitropolit da Srbi na Kosovu i Metohiji, ne samo da nisu manjina, već su najsnažniji i najmoćniji narod u Evropi, putokaz svim evropskim narodima koji su danas postali antihrišćanski narodi, što je gore i opasnije od antihrišćanstva boljševičkog, koji su bili kršteni, ali su nešto sačuvali od časti i poštenja, a sada nekršteni upravljaju svetom:

“Nastavlja se nasilje nad svetom koje je ovde započelo, kao što je 1389. godine, i odvija se preko nas i naših leđa, i razvija širom vaseljene“, rekao je mitropolit.

Pročitajte OVDE kako je otkrivena drevna lokacija Nemanjića.

Izvor: in4s. net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA