Najnovije

POŽEŠKA PRĆIJA: Iza vesti o novom predsedniku opštine koji ima samo 25 godina krije se rasulo, a tek da mu vidite tim!

Iako je najmlađi predsednik opštine u Srbiji, dvadesetpetogodišnji Đorđe Nikitović koji je u četvrtak postavljen na čelo Požege, već je uspeo da se nađe u poziciji sukoba interesa.

Požega (Foto: Jutjub)

Opštinske vlasti Požege do sada su se istakle isključivo skandalom. Bivši predsednik opštine Milan Božić (SNS) i vrh opštinskog rukovodstva uhapšeni su sredinom maja i ostali iza rešetaka zbog zloupotrebe službenog položa odnosno, korupcije jer su proneverili novac. U četvrtak je izabrano rukovodstvo opštine koje je predstavljeno kao novo iako među njima ima onih za koje se u Požegi mislilo da će potonuti zajedno sa prethodnom garniturom. Iako se i za njih vezuju afere oni su međutim, avanzovali.

E sad, najmlađi predsednik opštine nepoznat je ne samo javnosti Srbije i građanima Požege već i samim odbornicima. Novinar je pokušao da stupi u kontakt sa njim međutim, Đorđu Nikitoviću bio je nedostupan broj telefona koji je koristio do izbora na novu visoku opštinsku funkciju.

Ono što se o ovom mladom naprednjaku zna je, da se zaposlio pre oko dve godine i da mu je prvi radni odnos zapravo u opštini Požega. Novinar je razgovarao sa nekoliko odbornika i SNS i opozicije i niko ne može da se seti koje mu je bilo prvo zanimanje.

- Mislim nešto kao mesto savetnika, ali selili su ga iz kancelarije u kancelariju. Onda je bila sistematizacija u opštini i on je postao kordinator u odeljenju za investicije - kaže jedan odbornik.

Mlađani Nikitović je pre imenovanja na mesto predsednika opštine podneo ostavku na mesto kordinatora. Međutim, do ove nove funckije koja je iznenadila sve, on je imao dva posla u opštini što je suprotno zakonu o lokalnoj samoupravi. U istoj opštini primao je platu i bio zaposlen kao kordinator a istovremeno je i odbornik.

Pozicija i opozicija se slažu u jednom - da kao odbornik sadašnji predsednik opštine i nije dizao ruku za reč. Ali jesu ga u poslednje vreme kažu primetili da je bio aktivan po požeškim selima.

- Sa sveskom u ruci zapisivao... valjda šta treba od investicija... - pričaju odbornici.

Kako se Nikitović juče tokom čitavog dana nije javljao na telefon bez odgovora su ostala pitanja - šta ga je osim eventualno pripadnosti vladajućoj stranci preporučilo za čelnu opštinsku poziciju, koje radno iskustvo ima, šta misli o svom timu...

A tek da vidite tim...

Nikitović je ekonomista, a njegov zamenik master profesor tehnike i informatike Ivan Novaković. On radi u školi, ali je i preletač. U vlast je ušao sa opozicione liste “Za našu Požegu”, a prvobitna stranka mu je bila G17 plus. On je bukvalno u danu izbora, svojim sabornicima opozicionarima, saopštio da ‘ode’ na mesto zamenika predsednika opštine.

Za prvog čoveka Skupštine opštine izabrana je profesorka matematike Verica Bogićević. Ona je pre ove funckije bila zamenica uhapšene i osumnjičene za korupciju predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović, koja je osim kolega iz opštine ‘pala’ zajedno sa suprugom Milenkom Mitrovićem.

Zamenik nove predsednice SO je Stevo Ješić. Ovaj čovek je prvo bio u DS odakle je preleteo sa još jednim odbornikom. Prevrat kome su komovala dvojica odbornika – LJubivoje Diković i Stevo Ješić, koji su napustili DS i kao nezavisni odbornici se priklonili novoj većini - omogućio je naprednjacima da dođu na vlast u opštini oktobra 2015 i pre izbora. Ješić voli da se pohvali da je večiti predsednik Mesne zajednice u svom selu Godoviku, ali izbegava priču o nameštanju tendera.

Međutim, o tome je brujala Požega i lokalni mediji. Dana 20. aprila 2018. godine javna nabavka je opisivana da je imala za cilj zahvalnost i dalje potkupljivanje Ješića. Na konkurs odnosno, javnu nabavku javila su se dva ponuđača: PD SILO JEŠIĆ DOO POŽEGA - firma odbornika Ješića i SILO PREVOZ JEŠIĆ 2 GODOVIK - firma sina odbornika Ješića.

Obe koverte su predate u 9:45 časova. Da stvar bude gora, firma odbornikovog sina predala je neispravnu, praznu ponudu, odnosno bez ponuđene cene. Bilo kako bilo, Ješić je kao svoju ponuđenu cenu stavio tačno onaj iznos koji je opredeljen za ovu stavku. Kako su mediji tada tumačili - znao je da će dobiti tender, a ako bi slučajno neko dao nižu ponudu, tu je ponuda njegovog sina, prazna, čeka da se upiše niža cifra.

Pročitajte OVDE čiji je to dug od 22 miliona evra isplatila Srbija.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA