Najnovije

NATO PONOVO O KOSOVU: Evo šta Stoltenberg kaže da moraju da urade na KiM

"Snažno podržavamo dijalog između Prištine i Beograda koji može napredovati, zato što na duge staze, to je jedini način da se reše razlike i neslaganja" - poručio je generalni sekretar NATO.

Jens Stoltenberg i Zoran Zaev (Foto: jutjub)

NATO je prisutan na Kosovu kroz misiju KFOR, koja ima jasan međunarodni mandat i mi smo tu da stvorimo stabilnost, mir, i da zaštitimo sve zajednice na Kosovu, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a u Skoplju, na pitanje novinara po kom internacionalnom sporazumu, ugovoru ili pravu NATO može da štiti zemlje na Balkanu koje nisu članice NATO-a i šta je teritorijalni integritet Kosova, s obzirom na to da nema dogovora između Prištine i Brisela.

Stoltenber i Savernoatlantski savet NATO borave u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji gde je održan sastanak Severnoatlantskog saveta sa fokusom na učlanjenje te države u NATO.

Prvi čovek NATO-a je na konferenciji za novinare rekao da je Alijansa prisutna na Kosovu kroz misiju KFOR-a, koja ima jasan međunarodni mandat.

“Mi smo tu da stvorimo stabilnost, mir, i da zaštitimo sve zajednice na Kosovu, takođe i Srbe. Stoga radimo i održavamo blizak kontakt sa svim zajednicama na Kosovu, da budemo sigurni da svakodnevno pravimo rezultate tokom našeg mandata, da pružimo stabilnost i bezbednost za sve ljude na Kosovu” – rekao je Stoltenberg.

“To je naš mandat, to je naša misija na Kosovu. Shvatamo da postoji i potreba za političkim rešenjem i stoga snažno podržavamo dijalog između Prištine i Beograda koji može napredovati,  zato što na duge staze, to je jedini način da se reše razlike i neslaganja koje vidimo vezane za Kosovo, i u tom kontekstu, mislim da ono što je Zaev uradio u Severnoj Makedoniji oko rasprave sa Grčkom oko imena, model za ovaj region i Kosovo, jer pokazuje da je moguće prevazići prošla neslaganja, da se prevaziđu istorijske nesuglasice” – kazao je generalni sekretar NATO-a.

“Ne da se zaboravi na prošlost, nego ne dozvoliti prošlosti da uništi budućnost, već da se prevaziđu različitosti i da se ide zajedno u budućnost. Prespanski sporazum, progres koji je Severna Makedonija napravila sa Grčkom, važan je za Severnu Makedoniju, ali je isto tako velika inspiracija i model za ostatak regiona da se prevaziđu prošle različitosti i da se krene zajedno u budućnost” – napomenuo je Stoltenberg.

Kakvu su dobrodošlicu Britanci priredili Trampu, pogledajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA