Najnovije

DODIK U INTERVJUU OTVORIO DUŠU: BiH je trebalo da bude podeljena 1995. godine, Srbi od nje nikad ništa nisu imali!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je za današnju "Politiku" da je BiH trebalo da bude podeljena 1995. godine i da bi, kako je istakao, dosad imali stabilna i uređena društva, a da trenutno svi narodi akumuliraju nezadovoljstvo Bosnom.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

- Ta akumulacija postaje teret za kretanje. Ne može se to rešiti ispuštanjem akumulacije - kaže Dodik dodajući da kada bi se u BiH uvažavala volja svih, Srba, Hrvata i Bošnjaka i dva entiteta možda bi i postojala šansa za nju.

Razgradnja Dejtonskog sporazuma počela je, kako je naveo, već činom njegovog potpisivanja, uvek "na štetu RS, nikada nauštrb Sarajeva. A od nas su očekivali tek aplauze".

Dodik kaže da je takva praksa morala da bude zaustavljena 2007. godine, ali tvrdi da se ta matrica i obrazac ponašanja i dalje zadržavaju u nekim glavama, iako se realnost promenila.

- Priča je trebalo da završi nestankom RS. Oni sada misle da treba preživeti Dodika i njegovu garnituru dok ne dođe neka druga koja će napraviti neke tobož svetske vizije, a koje treba da umanje snagu RS - rekao je Dodik.

On bi, kako navodi, voleo da vidi da neko pokaže jednu odluku koju je Sarajevo donelo, a da je ona koristila Republici Srpskoj.

Prema Dodikovim rečima, bošnjački politički lideri ne žele nastavak evrointegracija, jer kad uđete u kandidatski status, onda nema visokog predstavnika ili je njegova uloga potpuno marginalizovana.

Kako je rekao, stvoreno je nešto što je trebalo da nastavi orbitu na principima bivše zemlje, samo na drugim osnovama i uz značjano međunardono prisustvo.

- Naravno to kleca - naglasio je Dodik i dodaje da oni i dalje održavaju misao da je to zbog nekih lokalnih ljudi ili nerazumevanja, gurajući iznova istu priču s novim akterima.

- Ali se pokazuje da BiH nikako ne može da se uspostavi - rekao je Dodik.

- Voleo bih da mi neko nađe primer na kom se demantuje činjenica da je BiH sve više u paralizi - rekao je Dodik, navodeći da sve što se dešava upravo potvrđuje da je reč o "propaloj državi".

- Mi moramo ostati u politici jačanja suvereniteta RS. I da osporimo svaku vrstu prenosa nadležnosti koja se desila bez naše volje ili pritiskom - rekao je Dodik.

Kaže i da se verovanje strancima ispostavilo kao najveći promašaj. On poručije da su u zabludi oni koji olako potežu argumentaciju da BiH ne može da se raspadne, jer, kako je rekao, to se već desilo.

Bosna se, kaže Dodik, raspala na nemogućnosti da uspe.

- Federacija BiH ne funkcioniše, degradiraju se izbori, Bošnjaci biraju pogodnog Hrvata i to hoće da nametnu i Srbima - naveo je Dodik.

Oni koji sede u Sarajevu u ime Srba ne smeju da dozvole da se degradiraju stečena prava u odlučivanju, naglasio je on. Može tri puta manje da nas ima, ali uz ovaj sistem odlučivanja uvek ćemo zaštiti svoj narod i Republiku, rekao je Dodik.

- Mora postojati bazični dogovor tri naroda, a njega nema. To je dokaz da države nema - zaključio je Dodik u razgovoru za Politiku.

Čaka Ivanović prebijen zato što je Srbin! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA