Najnovije

ŽELE SUKOBE: Šiptarima u interesu da izazivaju probleme, a ne da ukinu takse!

Predstavnici prištinskih vlasti ne samo da ne planiraju da povuku takse već novim jednostranim potezima unose dalju krizu i tenziju i upuštaju se u opasne igre koje imaju za cilj da se izazovu sukobi na severu KiM, izjavio je danas predsednik skupšinskog odbora za KiM, Milovan Drecun.

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

- Oni jednostranim potezima podižu krizu, korak po korak, u drugi plan guraju takse - kaže Drecun.

- Skupština u Prištini će verovatno ponovo usvojiti nešto što će ponovo biti prepreka u odnosima, ali Srbija neće dozvoliti da se stvori humanitarna katastrofa - rekao je Drecun za medije.

On je rekao da se Albanci na KiM "upuštaju u opasnu igru koja ima za cilj da se izazovu sukobi - ili sa srpskim narodom na severu ili će pokušati da izvrše bočne pritiske preko juga centralne Srbije preko raške oblasti", rekao je Drecun.

On je naveo da Veliki Trnovac i Preševo važe za centre za ilegalnu distribuciju droge i da je tamo prisutan snažni radikalni islamistički činilac, a radikalni islamisti uvek mogu da budu zloupotrebljeni za izazivanje nasilja.

Drecun je ukazao i da Beograd ima kapacitete da predupredi razvoj takvih događaja.

- Plan i dogovor u Prištini je da se nastavi sa unošenjem sve većih tenzija, a ne idu na smirivanje krize. Žele da je pojačaju preduzimanjem nasilnih poteza prebacujući krivicu na Srbiju što nema napretka u dijalogu. Oni neće da se nastave razgovori već nasilje radi prebacivanje odgovornosti na Srbiju i da se u jednom momentu proglasi ujedinjenje Kosova i Albanije - rekao je Drecun.

On je naveo da se Beograd mora tome suprotstaviti mirnim rešavanjem problema, insistiranjem na nastavku dijaloga, snadbevanjem stanovištva na KiM kako se ne bi desila humanitarna katastrofa, i snažnom diplomatskom aktivnošću naročitio prema SAD, koje imaju koliko-toliko izbalansiran stav.

Drecun kaže da bi bila potrebna opreznost sa eventualnim uvođenjem kontramera.

- Oni nas izazivaju da odgovorimo na takvo jednostrano ponašanje, oni ne žele da ukinu takse, ali treba da imamo u vidu i da kontramerama možemo da pogodimo interese našeg naroda na KiM - rekao je Drecun.

Albanci, kaže, umesto da smanjuju krizu, zaoštravaju odnose i stalno izmisljaju probleme.

On je rekao da nema dileme da se specijalne snage u Prištini pripremaju za upad na sever Kosova i da je zadatak KFOR-a da spreči Albance da tako nešto urade.

Prema njegovim rečima, Priština je pokušala da isproba realizaciju scenarja zauzimanjem Gazivoda, Trepče i da se radi o specijlanim jedinicama.

Ističe da pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga, veterani OVK, islamističke grupe mogu da budu upotrebljeni kao oružana formacija.

- Nema dileme da je izvršena koncentracija snaga i da se pripremaju za upad na sever KiM, a pojačane obaveštajne aktivnosti KFOR-a ukazuju na opasnost od sprovođenja takve akcije - ističe Drecun.

To kaže predstavlja znak upozorenja da se sprema neka akcija, rekao je on i dodao da Srbija neće dozvoliti masovni pogrom naroda sa severa KiM, i nastojaće da se uspostave uslovi za nastavak dijaloga.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša je kazao je da stabilnost politike koju vodi Srbija kod prištinskih vlasti izaziva bes.

- Ponašaju se kao u jednom toru, ne znaju šta više da izmisle i ideja im je da izazovu da Srbija uvede sankcije na sopstvenoj teritorji - kazao je Beriša.

On je istakao da Priština želi da se u potpunosti ukine CEFT-a, odnosno da kršenjem sporazuma i uvođenjem taksi ima za cilj da se doprinose da Srbija istupi iz tog tela.

Američki kongresmen optužio Srbe za najgore ratne zločine! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA