Najnovije

SRBIJA DRŽI KOSOVO U ŠACI! Srđa Trifković o pet bolnih mera koje će ućutkati odmetnike u Prištini!

Hrvatskim prevoznicima od 1. juna zabranjeno je da prelaze preko 17 graničnih prelaza sa Slovenijom, te se postavlja pitanje mogućnosti i opcija za reakciju Srbije na carine od 100 odsto koje je odmetnička vlast na Kosovu i Metohiji uvela na robu iz centralne Srbije, ali i na druge provokacije koje dolaze iz Prištine.

Srđa Trifković (Foto: Jutjub)

- Srbija nije adekvatno uzvratila na eskalaciju provokativnih i direktno drskih postupaka vlasti u Prištini koje su eskalirale akcijom ROSU na severu Kosova. Dugoročno po Srbiju je daleko opasnija transformacija tzv. kosovskih bezbedonosnih snaga u "vojsku" od uvođenja carina. Može da se povuče rešenje o taksama, ali jednom kad se stvore oružane snage, to je veoma, veoma teško. Krajnje vreme je da se iskoriste geopolitičke prednosti Srbije koje su nesumnjive. Jedina funkcionalna pupčana vrpca tzv. Kosova sa centralnom i zapadnom Evropom ide preko Srbije. Za početak bi trebalo nametnuti dažbine od 100 odsto na tranzitnu robu za Kosovo i Metohiju i trebalo bi striktno sprovoditi provere tehničke ispravnosti teških vozila i vršiti detaljne carinske preglede. Treba pokušati i sa oštrijim merama, koje bi se odnosile, recimo, na isporuku električne enegrije – smatra Srđa Trifković.

On dodaje da tzv. Kosovo ne može da funkcioniše bez tranzita kroz Srbiju. 

- Bilo kakva alternativa, da idu preko Tirane i odatle brodovima za Italiju ili da idu preko crnogorskih planina do Jadranske magistrale i odatle uz obalu do Hrvatske su priče za malu decu. Srbija je u ovom trenutku na ivici da bude prezrena kao nemoćni akter, stoga je u nacionalnom i državnom interesu da se uvedu mere koje bi bile bolne za albansko rukovodstvo i one koji ih podržavaju - rekao je prof. Trifković.

On ističe da ako Albanci na Kosovu Srbima zabrane dinar, onda Srbija može zabraniti dokumente tzv. države Kosovo.

Kako je Rusija profitirala iz ekonomskog rata Kine i SAD saznajte OVDE.

Izvor: Srbija danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA