Najnovije

Bombardovan aerodrom u Tripoliju

Ratno vazduhoplovstvo Libijske nacionalne armije (LNA) feldmaršala Halife Haftara izvelo je seriju napada na pistu međunarodnog aerodroma Mitiga u Tripoliju, koji ne radi već nekoliko godina, navodi se na stranici aerodroma na Fejsbuku.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

„Vojni avion gađao je nedavno pistu međunarodnog aerodroma Mitiga“, piše u saopštenju.

Kasnije je portparol generalne komande LNA Halifa el Ubeidi saopštio da je avijacija Libijske nacionalne armije uništila bespilotnu letelicu na aerodromu Mitiga.

„Dron koji je napala libijska avijacija na Međunarodnom aerodromu Mitiga u Tripoliju izveo je brojne vazdušne napade. Mi smo ga ranije pratili i danas objavili da je bombardovao naše trupe na periferiji Tripolija, ali da nije naneo štetu. Nakon njegovog praćenja naši avioni su delovali u koordinaciji sa operativnim štabom i pratili ga sve dok nije stigao i sleteo u avio-bazu na Međunarodnom aerodromu Mitiga. On je uništen direktnim napadom“, istakao je Ubeidi.

Portparol libijske armije rekao je ranije da je LNA odbila napad snaga Vlade nacionalnog jedinstva na aerodrom Tripoli, a 15 pripadnika vladinih trupa je poginulo.

Posle svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. za vreme oružanog sukoba, Libija doživljava period oštre krize. U zemlji vlada dvovlašće: na istoku države u gradu Tobruk radi parlament koji je izabrao narod, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Faezom Saradžem, koja je formirana uz podršku UN i Evrope. Vlasti istočnog dela zemlje deluju nezavisno od Tripolija i sarađuju sa nacionalnom vojskom na čelu sa Halifom Haftarom.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar je 4. aprila naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjan i Surman južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

Sirijska armija uništila oklopni automobil Panthera F9. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA