Najnovije

SRBIJA VEĆ IMA LOŠE ISKUSTVO: „Turski tok” neće stati zbog suspenzije konzorcijuma u Bugarskoj

Iako je rok za zaključivanje ugovora sa novim izvođačem konzorcijumom za razvoj gasa „Bugarska” mesec i po dana, ovaj projekat biće završen.

Turski tok (Foto: Jutjub)

Izgradnjom „Turskog toka” preko Bugarske baviće se konzorcijum za razvoj gasa „Bugarska” umesto prvobitno izabranog italijansko-saudijskog „Arkada”, potvrdio je Vladimir Malinov, direktor bugarskog operatera, prenosi bugarski portal „Ekonomik”.

Naime, italijansko-arapski konzorcijum je suspendovan, jer dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku. Osim toga bugarska strana je spremna da smanji cenu ponude 31,5 odsto od početne cene.

Rok za zaključivanje ugovora sa novim izvođačem je mesec i po dana.

Konzorcijum, koji je suspendovan, ponudio je da se gasovod proširi za 1,1 milijardu evra, dok je ponuda novog – „Bugarska” bila 1,6 milijardi. Rok za izvršenje narudžbine bio je 615 dana.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da se na početak gradnje ovog gasovoda preko Bugarske još čeka, što je pre dva dana potvrdila i bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova izjavivši da bi ugovor s izvođačima trebalo da bude potpisan polovinom ovog meseca.

S obzirom na to da je Srbija već imala loše iskustvo s Bugarskom posle propasti „Južnog toka”, a da i ovog puta bez ovog istočnog komšije nema „Turskog toka”, kad god se pojavi neki problem postavlja se pitanje može li to ugroziti i ovog puta ovaj veliki infrastrukturni projekat.

Srećko Đukić, stručnjak za međunarodne gasne prilike, kaže da je „Turski tok” jedina srpska alternativa za dotok gasa ukoliko se od nove godine obustavi tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine.

– Situacija sa ovim gasovodom, koji treba da ide do Mađarske, preko Srbije i dalje je neizvestan, uprkos velikoj želji tri zemlje da se on izgradi čak do kraja godine – kaže Đukić.

On to objašnjava činjenicom da se Evropska komisija još uvek nije izjasnila, niti dala zeleno svetlo za taj gasovod, a kada će ne zna se.

– Ako Srbija može da krene na svoju ruku u gradnju, Mađarska i Bugarska ne mogu bez dozvole Brisela. Međutim, nisu to jedini problemi. Činjenica je da ni „Gasprom” nije doneo odluku o njegovoj gradnji, već je i s ruske strane jasno rečeno da tog gasovoda neće biti dok Brisel ne da čvrste garancije za njegovu gradnju, kako se ne bi ponovila situacija s „Južnim tokom” – ističe Đukić.

Ako se dobro analiziraju stvari u evropskoj gasnoj sferi, onda se, kaže, može zaključiti da je Rusiji prioritet gasovod „Severni tok 2” koji, pored SAD, svesrdno pokušavaju da ugroze Poljska i Danska. Ne čudi takav prioritet Rusije, ako se zna da je ovaj gasovod četiri puta većeg kapaciteta od Turskog i isto toliko skuplji.

– Uprkos svim tim činjenicama Srbija je otpočela izgradnju „Turskog toka” preko Srbije, čime se pretpostavlja da demonstrira uverenost u brza rešenja koja su verovatno njoj vidljiva – ističe naš sagovornik.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas, optimista je. On kaže da nema više neprijatnih iznenađenja kada je reč o „Turskom toku”, jer se preko teritorije Srbije radi punom parom.

– To što Bugarska menja konzorcijum, koji će raditi na ovom projektu, znači da traži sigurniju ponudu. Ako su prvi suspendovani, sada su šanse veće da posao uspe, budući da je ponuđen novom konzorcijumu. To suštinski ne menja projekat, niti dovodi u pitanje njegov završetak. Dobro je što Srbija sve radi bez velike pompe – kaže on.

On podseća da ovde nije reč o ruskom, nego o evropskom projektu u koji su uključene zemlje EU, te da ne bi smelo da bude stopiranja celog posla. Pogotovo, dodaje, ako se zna da bi 2020. godine tranzit preko Ukrajine mogao da bude obustavljen.

Zašto su Nemci preplašeni zbog nove ruske rakete, više o tome OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA