Najnovije

ESKALACIJA SUKOBA AMERIKE I KINE: Trgovinski rat iznedrio tri neočekivane posledice!

Kako preći iz trgovinskog rata u konstruktivan odnos globalnih sila, biće na dnevnom redu godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u ​​Dalianu do 3. jula.

Tramp i Điping (Foto: Jutjub)

Skoro 10.000 kilometara razdvaja vinogradare u kalifornijskoj dolini Napa i potrošače u Pekingu. Ipak, i jedni i drugi su pogođeni trgovinskim ratom između dve najveće ekonomije na svetu.

Zastoj je počeo prošle godine, kada su SAD uvele tarife za mašine za pranje i uvoz solarnih ćelija. Od tada, trgovinski odnosi su bili zategnuti, mada diskusije na G20 pokazuju da bi rezolucija mogla biti blizu.

Dok su neke od implikacija spora očigledne - američke tarife za uvoz čelika i aluminijuma pogodile su Kinu, budući da je ona najveći svetski izvoznik čelika. Međutim, postoje neke nepredviđene nuspojave tog "rata".

Kineski uvoznici vina i američki izvoznici su i te kako pogođeni. Dodatne tarife za američka vina znače da nema mesta za kretanje uvoza.

Američki izvoz vina u Kinu iznosio je 59 miliona dolara u 2018. godini, što je za 13% manje u odnosu na obim i pad od gotovo 25% u odnosu na 2017. godinu.

Više od 10.000 kilometara dalje u Kini, čini se da trgovinske tenzije utiču i na to kako i gde se ljudi odlučuju za putovanje, što bi moglo značajno da utiče na američku turističku industriju.

Istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da je najveći uticaj bio na rezervacije za grupna putovanja iz Kine u SAD, koji su pali za više od 30% u 2018. u odnosu na 2017. godinu.

- Naši rezultati jasno ukazuju na to da je trgovinski rat predsednika Trampa imao značajan uticaj na kineski turizam u SAD-u -  izjavio je CEO i suosnivač ForvardKejsa Olivier DŽeger.

Prema njegovim rečima, neumitno je da se kineski apetit za posetu SAD smanjuje i to će sigurno zabrinuti američku turističku industriju.

Tehnički gigant Huavei potvrdio je da je napravio svoj operativni sistem usled trgovinske tenzije i stavljanja te kompanije na crnu listu. Iako u kompaniji tvrde da ne žele da se odreknu Androida i da planiraju samo da koriste svoj operativni sistem u "olakšavajućim okolnostima", eskalacija odnosa Kine i SAD mogla bi da poremeti ulogu koju Epl i Gugl igraju u pokretanju operativnih sistema širom sveta.

Kako preći iz trgovinskog rata u konstruktivan odnos globalnih sila, biće na dnevnom redu godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u ​​Dalianu do 3. jula.

Evropski lideri ne mogu da se slože, posle tri sata samit odložen! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA