Najnovije

BUS-PLUS U (KONTRA)NAPADU: Naoružavaju kontrolore elektrošokovima?!

Samostalni sindikat GSP-a zatražio je uniforme, elektrošok-aparate i status službenog lica za kontrolore u autobusima gradskog prevoza.
Elektrošokovi u BusPlusu?! (Ilustracija: Pravda)

Elektrošokovi u BusPlusu?! (Ilustracija: Pravda)

Zahtev kontrolora u zagrebačkom gradskom prevozu, koji iz straha zbog učestalih fizičkih napada traže da ih u obavljanju radnog zadatka prati obezbeđenje, pa čak i da sami nose oružje u vozilima, danima je glavna tema u hrvatskoj prestonici, a vest je stigla i do njihovih beogradskih kolega koji nisu ostali ravnodušni! Predsednik Saobraćajnog sindikata GSP "Beograd" Aleksandar Jokić, kaže da je briga o bezbednosti njihovih radnika na najnižim granama. - Obećavali su nam video-nadzor, odvojene kabine, telefone kojima bismo zvali policiju, ali ništa od toga, malo je urađeno konkretnih stvari - ističe Jokić. - Zalažemo se da se vozačima, pa i kontrolorima dodeli status službenog lica. Nošenje vatrenog oružja nije bezbedno, više smo za opciju elektrošok-pištolja. Verujem da bi pozitivan psihološki efekat na bahate putnike imala i uniforma. Kontrolorima će od velike pomoći biti i najavljeno povećanje broja komunalnih policajaca koji će se angažovati u javnom prevozu. U privatnoj firmi "Apeks", koja se bavi kontrolom i naplatom javnog prevoza u Beogradu, imaju "mekši" stav. Tačno je da naši kontrolori imaju probleme kao kolege u regionu, ali smatramo da je predlog da dobiju dozvolu za nošenje oružje suviše represivan - ističu u "Apeksu".

48 napada u 2015.

Na "Bus plus" kontrolore od početka godine zabeleženo je 48 napada kod kojih je bila neophodna intervencija policije i Hitne pomoći. Trenutno kontrolori na terenu imaju jedino pomoć Komunalne policije, koja im pomaže upravo u slučajevima u kojima putnici bez karte ne žele da sarađuju sa kontrolorima.

Status službenog lica

Najefikasniji način sprečavanja napada na kontrolore je dobijanje statusa službenog lica, što smo pokušali da iniciramo kod zaštitnika građana Saše Jankovića u više navrata - tvrde u "Apeksu". - Napadi bi bili strože sankcionisani, i to bi značajno smanjilo incidente. Nažalost, ovaj predlog je zasad ostao na nivou inicijative.
Pročitajte još:
Izvor: Novosti

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA