Najnovije

VEČERAS STIŽE SNEG, A OD SUTRA OPET SMRZAVANJE! Spremite se za olujne udare vetra i jutra u minusu!

Promena vremenskih uslova i nagli pad temperature od čak 10 stepeni tokom današnjeg dana, pogodili su veći deo zemlje, a prema rečima meteorologa "Weather2Umbrella" Đorđa Đurića, ovo je samo najava za hladne i snežne dane koji nam predstoje.

Sneg (Foto: Jutjub)

- Naoblačenje sa kišom se tokom dana premešta sa severozapada ka jugoistoku i do kraja dana kiša će stići i do krajnjeg juga i jugoistoka zemlje. Ovo naoblačenje donosi zahlađenje, pad temperature, a na planinama i sneg - rekao je Đurić, dodajući da će u većem delu zemlje duvati jak severozapadni vetar.

Nagli pad temperature

Koliko je premeštanje hladnog fronta, koje je donelo zahlađenje snažno, Đurić je prikazao primerom Loznice, gde je jutarnja temperatura iznosila 14 stepeni, a za samo nekoliko sati pala je na svega 2 stepena. Slično je bilo i u Beogradu, gde je temperatura sa 12 stepeni pala na 5 stepena, tokom jednog sata.

Večeras ponegde i sneg

- Tokom večernjih časova, ponegde u nižim delovima zemlje stvoriće se uslovi za susnežicu i sneg, dok će u Vojvodini padavine prestati - kaže meteorolog Đorđe Đurić, ističući da se sneg neće zadržavati, s obzirom da temperatura ostaje u plusu.

Šta je uzrok zahlađenja

Zahlađenje koje je stiglo u ponedeljak, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, jeste posledica premeštanja hladnog fronta sa severozapada dalje na jugoistok zemlje. Pre njegovog prodora, došlo je do otopljenja, duvao je južni vetar. Usled prodora hladnog vazduha, vetar se okrenuo na severozapadni.

- Zahlađenje koje će uslediti od utorka, posledica je činjenice da se Srbija nalazi između snažnog anticiklona, čiji će se centar nalaziti između Centralne Evrope i Alpa i ciklona, koji se nalazi iznad Egejskog mora. Zbog njihovog sudara, dolazi do prodora hladne vazdušne mase, ali i jakog severozapadnog vetra - zaključuje Đurić.

Utorak sa olujnim udarima vetra

Drugog dana tekuće nedelje, vreme će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, susnežicom i snegom, dok će se jedino na krajnjem severozapadu održati suvo vreme, a u Bačkoj i sunčano, najavljuje Đurić.

- U ostatku zemlje padavine neće biti intenzivne, a tokom dana će njihov intenzitet opadati - navodi on.

Dodaje da će u celoj zemlji duvati jak severozapadni vetar, a u Vojvodini, na istoku zemlje, kao i u planinskim predelima mogući su olujni udari.

Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 2 stepena na jugu, do 6 stepeni na severu zemlje.

Pogledajte OVDE ko stoji iza Huana Gvaida.

Izvor: Blic, Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poslednji sneg u Beogradu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA