Najnovije

ŠOK U UKRAJINI! NI PUTIN OVO NIJE OČEKIVAO: Zelenski zatražio lustraciju za Porošenka ali i cele vrhuške koja se dočepala vlasti preko puča!

Vladimir Putin i novi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarali su prvi put telefonom. Na inicijativu iz Kijeva. Iz Kremlja je saopšteno da je bilo reči o rešenju sukoba na istoku Ukrajine i razmeni zatvorenika.

Vladimir Zelenski (Foto: president.gov.ua)

Putin i Zelenski razmenili mišljenja i o mogućnosti nastavka kontakata u okviru Normandijske četvorke, u kojoj su još i Francuska i Nemačka.

Zelenski je sa ruskim liderom razgovarao u danu u kojem je inicirao da se zakon o lustraciji - koji je dosad važio samo za rukovodioce iz vremena vladavine Viktora Janukoviča - proširi i na one koji su vladali od 2014-te.

Pitom je čak precizirao: "Predlažem da se spisku onih koji potpadaju pod lustraciju dodaju predsednik Ukrajine  (Petar Porošenko), poslanici, predsednik parlamenta, državni tužilac, šef Službe bezbednosti Ukrajine, šef Antimonopolskog komiteta, predsednik Fonda države imovine, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i ministri odbrane od 23. februara 2014-te do 19. marta 2019-te".

Ovo je cela vrhuška koja se uz američku pšomoć domogla vlasti u državnom udaru u februaru 2014-te, a Zelenski je naglasio da očekuje da delovanje svih koje je pobrojao "dobije poštenu i adekvatnu pravnu ocenu".        

Zelenski faktički predlaže svojevrsno suđenje glavnim akterima državnog prevrata i njihovoj vladavini. Jer, rekao je i ovo:

- Najmanje što možemo da učinimo za Ukrajinu jeste da ih zauvek lišimo mogućnosti da učestvuju u upravljanju državom. Šta će nam poslanici koji ozakonjuju nezakonito bogaćenje i ne dolaze na posao? Šta će nam ministri koji tvrde da Ukrajinci previše jedu? Šta će nam ministri koji puteve grade samo na Fejsbuku, a deca im se rađaju u Americi? Svaki dan sam razmišljao šta da sa njima radimo? Da ih možda zamenimo za naše zarobljenike? Ili im obući zaštitne prsluke, koje su našim vojnicima nabavili, pa ih poslati na liniju fronta?"

Ukrajinski zakon o lustraciji formalno se zove - Zakon o čišćenju vlasti.

Putin i Zelenski razgovarali telefonom! Više o tome OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA