Najnovije

PLAŠE SE ERDOGANA: Politički azil u BIH tražilo 65 Turaka!

Najmanje 65 državljana Turske zatražilo je politički azil u Bosni i Hercegovini, koja je kao i brojne druge države suočena s ultimativnim zahtevima Ankare za izručenje svih osoba koje turske vlasti sumnjiče za povezanost s pokretom Feto imama Fetulaha Gulena.

Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

Pomoćnik ministra bezbednosti BiH Marijan Baotić rekao je Dnevnom Avazu da su 43 Turčina azil zatražila ove godine dok ih je 22 to učinilo 2018. godine, a da su te zahteve obrazložili strahom od progona u svojoj zemlji zbog toga što pripadaju društvenoj grupi koja je kritički nastrojena prema režimu predsednika Redžepa Erdogana, prenosi Hina.

Tokom nedavne posete Sarajevu, Erdogan je zatražio od članova Predsedništva BiH da izruče Turskoj njene državljane za koje se pretpostavlja da su pripadnici Gulenove organizacije Feto koju turske vlasti sumnjiče za terorizam i smatraju je odgovornom za neuspeli pokušaj državnog udara 2016. godine.

U Službe za poslove sa strancima navode da sve veći broj Turaka želi bosanskohercegovački pasoš.

Do sada je Sud BiH odbijao zahteve Turske za izručenje, pozivajući se na činjenicu da UN nisu organizaciju Feto proglasili terorističkom i na konvencije o ljudskim pravima koje pozivaju na neizručenje osoba u države u kojima bi bile progonjene ili ne bi imale pravično suđenje.

Cilj turskog predsednika nije samo ruski S-400, nego nešto mnogo veće! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA