Najnovije

DEMONSTRACIJA MOĆI! Velike zajedničke vojne vežbe Rusije i Kine više su nego jasna poruka Vašingtonu

Dok se sve više širi razdor između Kine i Sjedinjenih Država, namećući nove carine i dajući izjave koje ne obećavaju ništa dobro, sve sugeriše da je Peking u Rusiji našao strateškog partnera s kojim će uspostaviti antiameričko partnerstvo.

Ruska i kineska vojska (Foto: mil.ru)

Kratkoročni cilj „Azijskog zmaja“ je postati jedina sila u Aziji. Da bi Kina to i postala, vlada u Pekingu mora osujetiti sve američke ambicije u geopolitički vrlo važnoj relevantnoj regiji za Belu kuću.

Kineski vođa Si Đinping sigurno nema nameru pribegavati vojnom rešenju, barem ne u ovoj fazi. Da bi zaustavio američki ekspanzionizam, kineski predsednik je zatražio i dobio podršku Moskve. Ovo je vrlo uspešan diplomatski udar za Si Đinpinga, budući da je kinesko-rusko partnerstvo u vojnoj sferi više u interesu Kine nego Rusije.

Moskva poziva Peking

Kako bi se potvrdila bliskost Kine i Rusije, najavljena je zajednička vojna vježba. Zapravo, kineska vojska će se pridružiti ruskoj, uz još šest zemalja koje će učestvovati u šestodnevnim vojnim vežbama „Centar 2019.“, koje će se održati od 16. do 21. septembra.

To je znak, kako napominje South China Morning Post, da su bilateralne veze između ove dve vlade jače nego ikada pre. Vežbe će biti organizovane u dve faze i na osam nivoa, a izvodiće se delom Rusije i Kaspijskog mora. Prema izveštajima ruskog Ministarstva obrane, u tom će događaju ućestvovaće 600 aviona, 15 ratnih brodova, 250 tenkova i još oko 20.000 vojnih jedinica. Prva faza uključuje antiterorističke vežbe, uključujući vazdušne napade i izviđačke operacije, a druga će se odnositi na upravljanje trupama i simulirane borbe.

Poruka Vašingtonu

Neosporno je da predstojeća vežba predstavlja jasnu poruku Sjedinjenim Državama. Kina i Rusija imaju zajedničke interese na euroazijskom kontinentu i dele istog neprijatelja – Vašington. I Moskva, izolovana od zapada, kao i Peking, uvučen u beskonačni rat carinama, moraju proširiti svoj uticaj kako bi stvorili nove saveze i dali dah svojim tržištima.

Mnoge zemlje, međutim, odbijaju otvoriti svoja vrata Kinezima i Rusima, isključivo zbog straha njihovog vođstva od ljutite reakcije Bele kuće. Da bi se preokrenuo trend, američki uticaj mora biti smanjen. Ali se to mora postići bez ispaljenog metka, a ovo je najbolji način za slanje jasne poruke američkoj vladi.

Interoperabilnost između ruske i kineske vojske je ozbiljna pretnja Amerikancima, koji bi u slučaju neprijateljstva bili prisiljeni na sukob sa svoja dva glavna neprijatelja okupljena pod jednom zastavom. S tačke gledišta većeg dela američke elite, to je „greška“ koju decenijama nije usudila da napravi administracija Bele kuće. Tramp je očito uveren da je u stanju izdržati sučeljavanje s dva najveća neprijatelja istovremeno, koje je pri tome gurnuo u neočekivani strateški savez.

Podsetimo se da uz sve napisano o savezu Rusije i Kine, postoje moćni vladajući krugovi u obe zemlje koji nisu dozvolili da saradnja preraste u vojnu alijansu na nivou koji bi podrazumevao razmenu visokih tehnologija i zajedničku odbranu. Sada je ta „crvena linija“ očigledno nestala.

Azijski blok

Zanimljivo je pogledati i ostale oružane snage uključene u manevre „Centar 2019.“. Tamo će biti prisutne vojske i Indije, Pakistana, Kirgistana, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, saopštilo je rusko Ministarstvo obrane.

U stvari, vidimo saradnju između zemalja Šangajske organizacije za saradnju i Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti na čelu sa Rusijom.

S izuzetkom Indije i Pakistana, koji su u zategnutim odnosima zbog događaja u Kašmiru, druge zemlje predstavljaju azijski blok sa kojim je Kina nedavno ojačala svoje veze u sprečavanju hipotetičkog prodora SAD-a.

Za kraj, ne zaboravimo diplomatski značaj vežbi. Indija i Pakistan, na primer, tradicionalni su vojno-politički protivnici koji su se više puta borili i sada su u veoma teškim odnosima, posebno nakon što je indijska vlada ukinula autonomiju države DŽamu i Kašmir. Ali na vežbama Centra 2019, vojska Indije i Pakistana delujeće kao partneri u zajedničkoj obuci, a ovu priliku pruža Rusija, zainteresovana za mirne i dobre odnose sa Indijom i Pakistanom.

Još važnije, sve dok se njihovi interesi podudaraju, Peking i Moskva će marširati zajedno više nego ikad ranije. Ostaje da se vidi kako Vašington namerava da demontira ovu bombu na osnovama Bele kuće koja bi u svakom trenutku mogla eksplodirati.

Rusi u završnoj fazi testiranja najstrašnijeg oružja svih vremena! Više o tome čitajte OVDE.

Izvior: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA