Najnovije

PUTINOVO MAJSTORSTVO: Ruska vojska sedma po vojnim troškovima, a ubedljivo prva po snazi i opasnom oružju

Predsednik Vladimir Putin je nedavno na direktnoj liniji sa građanima komentarisao različita pitanja u vezi sa unutrašnjom i spoljnom situacijom u zemlji.

Ruska vojska (Foto: Pravda)

Prema njegovim rečima, Rusija zauzima samo sedmu poziciju u svetu po vojnim troškovima, dok SAD zauzimaju prvu, a Kina drugu.

Ruski lider kaže da iako su troškovi za odbranu, u poređenju sa drugim zemljama, skromni, Rusija ne samo da obezbeđuje nuklearni paritet, već je čak  dva ili tri koraka ispred drugih. 

“Bez obzira na relativno skromne vojne troškove, mi garantujemo ne samo vojni i nuklearni paritet, već smo dva ili tri koraka ispred naših konkurenata, jer nijedna zemlja na svetu nema tako moderno tehnološko oružje kao naše. Mislim na hipersonične rakete ”, rekao je predsednik.

Smanjenje vojne potrošnje je trend

Vladimir Putin je takođe istakao da Rusija smanjuje potrošnju na odbranu.

“Zanimljivo je da smo mi možda jedina velika vojna sila koja smanjuje vojnu potrošnju”, rekao je.

On je objasnio da je u 2017. godini ruska vojna potrošnja iznosila 3,4 odsto BDP-a, do 2018. nešto više od 3 odsto, a 2019. godine – 2,9 odsto.

„U narednoj godini će se smanjiti na 2,87 odsto, a u 2021. godini – na 2,8 odsto. Možda grešim u decimalnim brojevima, ali tendencija je da se vojna potrošnja smanji “, rekao je predsednik.

Putinovi komentari dolaze nakon što je  visoki funkcioner ruske kompanije, koja projektuje sistem protivazdušne odbrane, podelio neke informacije o sistemu nove generacije S-500. 

Sergej Druzin, zamenik direktora za tehnički i naučni razvoj i prvi zamenik tehničkog direktora kompanije Almaz-Antej, komentarisao je mogućnosti ruskih, naprednih sistema protivazdušne odbrane S-500.

Radari S-500 bazirani su na aktivnom, elektronskom skeniranju, bez odašiljača, signal stvara sama antena, rekao je on.

Pored toga, aktivno skeniranje uveliko povećava prenosne kapacitete i širinu spektra korišćenih signala, kaže Sergej Druzin.

“S-500 imaju široku nomenklaturu. Sistemi se mogu primeniti u borbi protiv balističkih ciljeva svih vrsta“,  dodaje.

“To je zahtevalo povećanje energetske snage uređaja za lociranje i stvaranje novih raketa koje su sposobne da rade izvan atmosfere, gde je aerodinamička kontrola nemoguća”, kaže zamenik direktora.

On je istakao da su S-500 sistemi 21. veka, proizvedeni u Rusiji.

Rumuni blokirali rusku isporuku tenkova Srbiji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA