Najnovije

SVET ZAPANJEN! NIKO NE ZNA ŠTA SE DOGAĐA: Turska primila ruske sisteme S-400 i okreće ih protiv Amerike! Evo i zašto

U Tursku su stigli prvi delovi ruskih sistema S-400. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video snimak dolaska na Fejsbuku. Na video snimku turskog Ministarstva odbrane vidi se da roba istovarena iz šest vozila pripada setu S-400.

Ilustracija (Foto: RIA/ tccb.gov.tr)

Komplet S-400 sastoji se od dva radara, komandnog mesta, osam lansirnih vozila sa po četiri rakete i raznih utovarivača i drugih pomoćnih vozila. Turska je naručila dva kompletna seta za koje će platiti oko 2,5 milijarde dolara.

SAD preti ekonomskim sankcijama protiv Turske zbog naručivanja i preuzimanja sistema. Takođe će izbaciti Tursku iz programa F-35. Turska je bila jedan od glavnih partnera programa F-35. Trebalo je da primi 100 aviona i da proizvodi delove sistema. Turska neće primiti naručene avione, a te delovi će sada proizvoditi američke kompanije.

Sistem S-400 koji Turska dobija je izvozna verzija. U početku će koristiti rakete 48N6E koje imaju domet od 250 kilometara. Sistemi koje Rusija koristi uključuju rakete 40N6E sa dometom od 400 kilometara.

Potrebno je nekoliko meseci dok prvi sistem u Turskoj ne bude potpun i operativan. Do sada je obučeno samo 20 turskih vojnika. Još 80 vojnika će stići u Rusiju krajem jula kako bi prošli obuku.

NATO nije oduševljen zbog turskih akvizicija

Jedan zvaničnik NATO- a je u petak na Si En En-u izjavio: “Na saveznicima je da odluče koju vojnu opremu će da kupe. Međutim, zabrinuti smo zbog mogućih posledica turske odluke da dobije sistem S-400″.

Zvaničnik je dodao “kompatibilnost naših oružanih snaga je od suštinskog značaja za NATO i za sprovođenje naših operacija i misija”.  

Sistemi S-400 u Turskoj ne bi trebalo da budu povezani sa NATO-om. Pretpostavlja se da će početno područje za raspoređivanje sistema biti oko Ankare, kako bi se Erdogan zaštitio od potencijalnih američkih ili izraelskih napada.

Drugi komplet S-400 verovatno će biti stacioniran na južnoj obali Turske, odakle može da pokrije Kipar i zaštiti turske, naftne interese u istočnom Mediteranu.

Turska je nedavno počela da buši oko Kipra. Severni Kipar je okupiran od strane Turske od 1974. godine. Ali njihove tvrdnje o istraživačkim pravima protežu se čak i na jug ostrva i nedavno su počeli i tamo da buše.

Evropska unija, koja ne priznaje tursku okupaciju severnog Kipra, signalizirala je da će sankcionisati Tursku zbog toga.

Odnos Turske sa SAD-om, NATO-om i EU verovatno će se pogoršati. Spora, ali stabilna ruska strategija, da pridobije Tursku na svojoj strani, napreduje veoma dobro.

Otkazanom kupovinom F-35, Turska će morati da traži od Rusije nabavku modernih, borbenih aviona. Nalog će zavisiti od udela u proizvodnji koji je Rusija spremna da preda Turskoj.

Turska privreda nije u najboljem stanju. NJene agresije u Siriji i Libiji pokazale su se skupim. Predsednik Erdogan je nedavno otpustio šefa Turske, centralne banke koji nije bio voljan da snizi kamatnu stopu.

Erdogan smatra da visoke kamatne stope uzrokuju visoku inflaciju, dok 99 odsto svih ekonomista smatra da su veće kamatne stope najbolji način za borbu protiv inflacije.

Mnoga turska preduzeća i privatna domaćinstva uzela su kredite denominovane u evrima ili američkim dolarima. Ako centralna banka snizi kamatnu stopu, turska lira će potonuti i otplata dugova će postati skuplja. Nove sankcije SAD i EU će pogoršati ove probleme.

Erdogan bi uskoro mogao da ima sistem vazdušne odbrane koji bi mogao da zaštiti turski kapital. Ali taj potez će koštati zemlju i Erdogana u mnogim drugim oblastima.

Rusija je zemlja kojoj idu na ruku turski problemi. Neko se nada da će iskoristiti poluge koje dobija nad Turskom kako bi uklonio tursku invaziju iz Sirije, završava analizu Moon of Alabama.

Rusija u aktuelnoj trci u naoružanju pretekla Ameriku i NATO. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA