Najnovije

NATO GENERAL VOLTERS NAS UVERAVA: Ulazak u NATO nije preduslov za ulazak u EU, a da li je baš tako?

„Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sama će doneti odluku kojoj oganizaciji će pripadati“, izjavio je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters, u intervjuu za TV Prvu.

Tod Volters (Foto: Jutjub)

Volters je istakao kako su predsednik Aleksandar Vučić i on prethodno imali fantastičnu priliku da razgovaraju o vojnim doprinosima i saradnji snaga koje predstavljaju NATO i snaga koje predstavljaju Srbiju, i tome kako treba da nastave da rade na promociji mira.

Na pitanje da li je za Srbiju možda budući uslov da pre stupanja u EU postane članica NATO-a, Volters je rekao da ti preduslovi nisu tačni.

– Ne postoji uslov za članstvo u jednoj organizaciji u vidu članstva u drugoj. Ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji ćete pripadati – poručio je vrhovni komandant NATO za Evropu.

Na pitanje kako tumači izostanak reakcije KFOR kada su teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije intervenisale na severu KiM, a KFOR nije reagovao, i da li će se njegovim postavljanjem na čelo ove institucije nešto promeniti, Volters kaže da je KFOR u obavezi da predstavlja NATO prema mandatu UN.

– NJegova svrha je da podržava sigurnost i stabilnost i on će nastaviti to da radi. Svi mi imamo obavezu da sagledamo sve događaje koji se dešavaju, a naročito nakon završetka tih događaja, kako bismo našli načine na koje možemo da postanemo bolji. A kao što svi znamo, u mnogim vojnim situacijama ne možemo preterati sa komunikacijom. I ovo može biti slučaj u kom nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže – rekao je Volters.

Dodao je da i ovo može biti slučaj u kojem nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže.

– Kao profesionalna vojna snaga uvek revidiramo naše procese i procedure kako bismo unapredili našu brzinu i linije komunikacije – istakao je Volters.

Na pitanje da li to što se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku dogodila bez saglasnosti NATO, a generalni sekretar Stoltenberg rekao da će se u Briselu diskutovati o tome na koji način će se sarađivati sa vojskom Kosova, a što se još nije dogodilo, znači da se NATO prećutno slaže sa postojanjem kosovske vojske, Volters kaže da KFOR ima odgovornost i da će NATO nastaviti da radi u skladu sa vojnim mandatom.

– Sve ostale diskusije koje ste pomenuli, njima se bavi političko krilo NATO, to je odgovornost generalnog sekretara i on je toga svestan u potpunosti. Ono što sam ja uradio u ime generalnog sekretara je da obezbedim da ono što se traži od KFOR-a nastavi da se sprovodi i moj fokus će ostati na tome – rekao je Volters.

Odgovarajući na pitanje da li vidi Rusiju kao pretnju za region, Volters je podvukao da je on odgovoran za vojnu saradnju NATO i Srbije.

U tom kontekstu, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi rekao je da mu je jedno od otkrića tokom ove posete bila neverovatna sposobnost vojske Srbije, ali da ga to uopšte nije iznenadilo.

– Mi smo imali vežbe sa vašim oficirima i vojskom. Ono što zaista inspiriše jeste da su tokom tih vežbi mnogi partneri iz NATO mnogo naučili od svojih srpskih partnera zahvaljući uslovima u kojima živite i izazovima sa kojima ste se susretali – rekao je on.

Zbog toga je važno da NATO vojnici vežbaju rame uz rame sa srpskom vojskom, da uče tehnike i taktike, zaključio je Volters i dodao da jedni od drugih možemo da naučimo i da ono što želimo da vidimo jeste konstantni mir.

General Volters pohvalio je ranije u toku dana u razgovoru sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje naših pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL).

General Volters sastao se juče i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

On je u razgovoru sa predsednikom potvrdio da će KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM. General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Tokom susreta sa Mojsilovićem potvrđeno je strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

Miloš Jovanović žestoko kritikovao deo opozicije! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube