Najnovije

POMPEOV ZAMENIK FILIP RIKER: Beograd i Priština da se vrate dijalogu, SAD spremne da se uključe!

SAD su spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali to ne mogu da urade dok obe strane same ne odluče da se vrate dijalogu, rekao je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filip Riker.

Filip Riker (Foto: Jutjub)

Riker je za Glas Amerike rekao da je o potencijalno snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno razgovarao sa prvim čovekom Stejt departmenta Majkom Pompeom.

- Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina - kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji se bavi Balkanom je rekao da veruje da na obe strane postoji volja da se pronađe rešenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Američki diplomata je kao model za rešavanje pitanja u regionu "koja vekovima nisu mogla da budu rešena" naveo lidere Grčke i Severne Makedonije.

Uloga SAD u dijalogu o KiM treba da bude vodeća! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA