Najnovije

"GANGSTER U UNIFORMI": Ovako su strani mediji izvestili o Haradinajevoj ostavci

Više stranih medija danas je izvestilo o ostavci kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kao i da je podneo neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje kao osumnjičenog.

Haradinaj sa Klintonom (Foto: Jutjub)

BBC podseća da je Haradinaj bio "pobunjenički komandir" tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine i prenosi Haradinajevu izjavu da je imao izbor da li će se pred sudom pojaviti kao premijer ili kao građanin. Prenose i da je Haradinaj demantovao optužbe za koje ga Hag tereti, dodajući i da je već dva puta oslobođen optužbi.

BBC navodi da će, prema rečima Haradinaja, saslušanje biti održano iduće nedelje. Britanski servis podseća i da je specijalni Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova formiran 2015. godine uz podršku Evropske unije i da će istraživati ratne zločine protiv etničkih manjina i političkih protivnika na teritoriji Kosova i Metohije.

O Haradinajevoj ostavci izvestili su i francuski mediji, a "Frans 24", je objavio tekst u čijem naslovu Haradinaja naziva po njegovom ratnom imenu - Rambo. Tamošnji mediji prenose da je Karla Del Ponte svojevremeno nazivala Haradinaja "gangsterom u uniformi".

Pored ostavke, mediji su se bavili i Haradinajevom prošlošću i navode da se on pre premijerske dužnosti bavio građevinom, a radio je kao izbacivač i trener borilačkih veština.

Kineska Sinhua izvestila je o Haradinajevoj ostavci pozivajući se na izveštaje RTS-a.

Vest o Haradinajevoj ostavci prenose agencije Rojters, AP, kao i turska televizija "Dejli Sabah", agencija Anadolija, "NJujork tajms" i drugi.

Mediji podsećaju da je Haradinaj već dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv nealbanskih manjina na teritoriji KiM u toku sukoba krajem 90-ih godina, te da je hapšen 2017. godine u Francuskoj po srpskoj poternici, ali da je oslobođen u junu te godine.

Pročitajte OVDE šta je rekao Dodik o ostavci Haradinaja.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA