Najnovije

OVAJ BROD MOŽE DA POČNE RAT: Sa nosača aviona Bokser je navodno oboren iranski dron, a svi se plaše moguće greške! (VIDEO)

U arsenalu nosača aviona USS Bokser nalaz se "herijeri", "ospreji", helikopteri "sihok" a brod ima posadu od 1.000 ljudi plus oko 1.500 američkih marinaca.

USS Bokser (Foto: Jutjub)

I dovoljno artiljerije, pa čak i tenkova, da se podigne mala invazija. Sa ovog broda je navodno oboren iranski dron u četvrtak, što je Teheran demantovao video-snimkom.

Usred napete atmosfere u Zalivu i Ormuskom moreuzu, jedna greška bi mogla znači katastrofu.

Ranije ove sedmice, iranski ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif upozorio je na visoke uloge u igri. "Iran je kroz istoriju pružao bezbednost u ovim vodama," izjavio je on za CNN. "Sjedinjene Države intervenišu kako bi ove vode bile nesigurne za Iran. Ne možete učiniti ove vode nesigurnima za jednu zemlju i osigurati drugima".

"Da li verujete da bi kao rezultat toga - ko je kriv - mogli imati eskalaciju koja bi rezultirala vojnim incidentom?" upitao ga je Zakaria.

"U tako malom vodenom prostoru, ako imate toliko stranih brodova, mislim da će se dogoditi nesreće ...", odgovorio je iranski ministar, naglašavajući da Iran ne želi rat i pozvao sve strane da "rade" kako bi izbegle rat.

On je skrenuo pažnju na pogibiju 290 putnika u avionu Iran Era 655, koje je srušio USS Vinsenes tokom "tankerskih ratova" 1980-ih.

Teheran je u više navrata pozvao na povratak na pregovore sa SAD, ali samo ako SAD prvo ukinu ekonomske sankcije. Ove nedelje su postojali znaci da se Trampova administracija priprema da ispuni svoju ponudu da razgovara direktno sa Iranom, bez preduslova.

Na USS Bokser, CNN je zatražio od brigadnog generala Trolingera, komandanta Operativne grupe na čijem čelu je nosač aviona, objašnjenje da li pogrešan korak mornara ili marinca može imati opasne posledice - kao što je rat?

"To je apsolutno tačno", odgovorio je general. "Sva obuka koji vršimo ima za cilj da elimiše i smanji rizik."

Pročitajte OVDE kako su Ameri raskrinkani.

Izvor: Kurir/CNN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA