Najnovije

Ministar Vulin: Borel podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove, tu lekciju da prouče članice EU koje su priznale tzv. Kosovo

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da, ako Evropska unija hoće da ima primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, treba najpre da dokaže da njena reč nešto vredi i da sprovede Briselski sporazum u celini, onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden.

Aleksandar Vulin (Foto: Jutjub)

Naveo je da su granice Srbije baš one koje priznaje Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka, kao i rezolucija SB UN 1244, i da se neće menjati.

"Borel jeste u pravu, granice Srbije, baš one koje priznaje Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka kao i rezolucija 1244, neće se menjati", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, na dodeli priznanja najistaknutijim pojedincima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, reagujući na izjavu šefa diplomatije Evropske unije Žosepa Borela u kojoj je naveo da je "jasno da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu" i dodao "ako počnete sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje”.

“Radujem se što je komesar Borel još jednom podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove i sukobe kakve je izazvalo i razbijanje SFRJ i da je najbolje da sve ostane u okvirima međunarodnog prava. Posebno sam mu zahvalan što će njegovu lekciju morati dobro da prouče članice Evropske unije koje su priznale tzv. Kosovo i tako ugrozile stabilnost Balkana - istakao je ministar Vulin.

On je naglasio da ako Evropska unija hoće da ima primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, neka najpre dokaže da njena reč nešto vredi i neka već jednom sprovede Briselski sporazum u celini, onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden. Do tada njihova reč je "sfera propagande".

- Kada god su stranci odlučivali o narodima Balkana razmišljali su o svojim interesima, o vojnim bazama ili prirodnim bogatstvima koje žele da koriste ali nikada nisu ni pomislili na budućnost balkanskih naroda. To smo naučili u krvavim ratovima koje smo vodili zbog njih, a i sa njima. Vreme je da mi Balkanci sami odlučimo kako će živeti naša deca - poručio je ministar Vulin.
 

 

Pročitajte OVDE kako je BiH donela odluku da otvori granicu sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA