Najnovije

ISTINA O IZRAELSKOM NAPADU NA HOMS: S-300 bio operativan ali ne i korišćen!

Sistem S-300 sirijske vojske stavljen je u uzbunu tokom izraelskog napada u nedelju uveče; međutim, nije korišćen, rekao je izvor za verziju Sputnjika na arapskom jeziku.

S-300 (Foto: ria.ru)

Prema izvoru, S-200 iz sovjetske ere uspeo je da presretne pet od šest izraelskih krstarećih raketa koje su bile ispaljene prema Homsu, tako da nije bilo potrebe za raspoređivanjem S-300 sistema.

Izraelske vazduhoplovne snage su pokrenule morski i vazdušni napad na provincije Damask i Homs, uzrokujući značajnu štetu na brojnim područjima u jugozapadnoj Siriji, uključujući i grad Sahnaja.

Pre napada, izraelska kompanija Image Satelite International objavila je fotografiju na kojoj je Sirijski S-300 potpuno netaknut i spreman za službu u gradu Masjaf.

Sirijska vojska je prvi put primila S-300 sistem iz Rusije 1. oktobra 2018. godine. Ruska vojska isporučila je sistem nakon što su okrivili izraelsko vazduhoplovstvo za srušavanje svog IL-20 izviđačkog aviona od obale Latakije.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je izraelski F-16 koristio IL-20 za zaustavljanje tokom pokušaja sirijske zračne odbrane da presretne neprijateljske avione. Izrael je odbacio ove optužbe.

Sirija ipak ima operativni S-300! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA