Najnovije

RAMUŠ JE MONSTRUM I ZVER: Srbija dostavila Hagu nove dokaze protiv Haradinaja za silovanja, mučenja, ubistva...

Ramuš Haradinaj bi sledeće sedmice trebalo da se pojavi na saslušanju pred Specijalnim sudom u Hagu kao osumnjičeni. Srbija je ustupila novu dokumentaciju na osnovu koje je moguće podizanje optužnice.

Ramuš Haradinaj ponovo ide u Hag (Foto: Jutjub)

Poslednjih nekoliko godina protiv Haradinaja u Srbiji je podneto više od 110 krivičnih prijava zbog najstrašnijih zločina - od terorizma, do silovanja, mučenja i ubistava civila. Zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti od marta do septembra 1998, Haradinaj je čak dva puta optuživan pred Tribunalom u Hagu. Prvu oslobađajuću presudu sud za ratne zločine je doneo 2008. konstatujući da je dokazano da su pripadnici OVK počinili zločine, ali ne i da je za to odgovoran Haradinaj. Zbog zastrašivanja svedoka 2010. poništena je oslobađajuća presuda, 2011. je ponovo pokrenut postupak, ali je u novembru 2012. Haradinaj još jednom oslobođen.

“Utvrdili smo više od 980 događaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja” naveo je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM. - Zonom Dukađini, deo Metohije, komandovao je Ramuš Haradinaj. Tamo je bilo najviše zločina.

Vozač u OVK, koji je učestvovao u prebacivanju Srba sa Kosova na sever Albanije svedočio je da je Haradinaj u zoni Dukađini, posle okončanja sukoba 1999. organizovao hvatanje preostalih Srba i njihov transport u Albaniju, gde su im vađeni organi.

U istrazi tokom poslednjih nekoliko meseci saslušano je oko 20 svedoka, Srba i Albanaca. Zbog njihove zaštite sve je obavljeno u najvećoj tajnosti. NJihovi iskazi uzimani su u Beogradu, na severu i u unutrašnjosti Kosova. Mehanizam njihove zaštite je značajno bolji uprkos tome što Albanci pokušavaju da saznaju ko su oni. Inače, tokom postupka u Hagu, 19 svedoka Haradinajevih zločina su misteriozno ubijeni, a istraga nije dovela do izvršilaca.

Haradinaj je, zbog brutalnosti i povremenih uspeha u borbi,na početku rata stekao status ratnog heroja. NJegova specijalna jedinica "Crni orlovi" u zapadnim krugovima slovila je za najbolje obučenu snagu OVK. Srpski izvori tu jedinicu povezuju sa ratnim zločinima, posebno sa likvidacijom civila na Radonjićkom jezeru.

“Haradinaj je ispoljavao sve simptome ozbiljne paranoje. Svugde je video srpske špijune, a u takvim osvetničkim akcijama ubijena su najmanje tri Albanca”, tvrdile su zapadne diplomate neposredno posle rata, navodeći konkretan slučaj Suada Ćoraja iz Dečana, likvidiranog juna 1999.

Srbija je istakla da je Haradinaj naređivao ilegalna zatvaranja, mučenja, silovanja i ubistva nealbanskog stanovništva, kao i da je neka od njih lično počinio između 12. i 15. juna 1999. godine. Među dokumentima su i dokazi za ubistvo 13 ljudi, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj.

Prema izjavama svedoka, nekadašnjih pripadnika OVK, Haradinaj je naređenja za likvidacije najčešće izdavao rečima: "Vodite ih kod baca-Adema". "Baca" je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.

Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Jednu od njih, maloletnu Tafai Nanjimetu, silovao je u đakovičkom hotelu "Paštrik", a posle njega, punih 40 sati iživljavali su se i ostali iz OVK. Hotel "Paštrik" bio je improvizovani zatvor, u kojima su žrtvama odsecane uši, a zatim su drugi zatvorenici morali da ih pojedu.

Unakažena tela Srba

"On je običan psihopata koji je neretko tukao svoje vojnike kako bi zadržao kakvu takvu disciplinu", navodi se u jednom od poverljivih izveštaja misije OEBS s početka 1999.

Zapadni izvori navode da je Haradinaj odigrao važnu ulogu prikupljanja informacija pre i tokom NATO bombardovanja. 

Platio likvidacijom oca i sina

Starac sa KiM Ram Jolaj pričao je o otmici sina i oca, koje su odveli "provereni ljudi Ramuša Haradinaja". Jolaj je svedočio protiv Haradinaja za ubistvo Miodraga Otovića, komandira policijske stanice u Rzniću. Otović je 24. marta 1998. došao da uhapsi Haradinaja.

“Video sam Otovića kako pada pogođen”, kazao je Jolaj. - Ramuš je pucao i pobegao, a i ja sa ostalim seljanima koji smo to videli.

Zbog prisustva stradanju policajca, Jolaj je platio otmicom i likvidacijom oca i sina.

Pročitajte OVDE kako su prištinske vlasti počele hajku na Srbe.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube