Najnovije

DOJČE VELE: Haradinaj ide na sve ili ništa! Da li je "politički trik" ili "politički klinč"?

„Ratni zločinac iz trećeg pokušaja?“ to se pita Frankfurter algemajne cajtung nakon sudskog poziva Ramušu Haradinaju. Više nemačkih listova analizira političke posledice ostavke i „večni klinč“ Haradinaja i Tačija.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

„Politički trik“ – tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao ostavku Ramuša Haradinaja uz prognozu da će se ovaj kao heroj vratiti sa saslušanja iz Haga i udvostručiti svoju popularnost.

„Vučićeve pretpostavke nisu daleko od istine“, piše berlinski Tagescajtung. „Analitičari ostavku Haradinaja tumače kao borbu za moć u najvišim krugovima vlasti.“ List podseća na trvenja Haradinaja i Hašima Tačija, koji se zaoštrio od kada ovaj drugi „teži razmeni teritorija sa Srbijom“.

„Pozitivne poene u većinskom albanskom stanovništvu je žovijalni poliglota Haradinaj osvojio kada je u novembru uveo carine od sto odsto na srpsku robu. Time je Kosovo reagovalo na srpske opstrukcije kojima se Priština drži podalje od međunarodnih organizacija“, dodaje Tagescajtung i zaključuje:

„Na tom talasu Haradinaj sada ide na sve ili ništa. Ako predsednik Tači u roku od 45 dana ne nađe novu funkcionalnu vladajuću većinu, Haradinaj će dobiti šta je hteo: nove izbore.“

Haradinajeva ostavka je „beg u napad“, piše i berlinski Tagesšpigel. „NJegova trusna koalicija, koja ima većinu od jednog glasa samo zahvaljujući podršci Srpske liste, već mesecima praktično ne funkcioniše. Haradinaj u večnom klinču sa šefom države Hašimom Tačijem pokušava da poentira jasnim odbijanjem razmene teritorija sa Srbijom.“

„Ipak, ostala su neispunjena njegova izborna obećanja o privrednom oživljavanju siromašne zemlje i ukidanju viza za putovanja u Šengenski prostor“, dodaje list.

Tagesšpigel u tom tekstu zaključuje da je izvesno samo jedno – dijalog sa Srbijom ostaje na mrtvoj tački. „Nakon izbora na Kosovu će početkom godine uslediti izbori u Srbiji. Iskustvo govori da se u vreme izbora može računati sa pooštrenim tonom između nekadašnjih ratnih protivnika.“

Frankfurter algemajne cajtung se već u naslovu pita: „Ratni zločinac iz trećeg pokušaja?“ List podseća da je Haradinaj 2008. i 2012. oslobađan pred Haškim tribunalom, ali da su suđenja protekla u atmosferi koju su i sudije i mnogi aktivisti opisali kao zastrašivanje svedoka. Više njih je stradalo tokom procesa. No Specijalni sud za zločine UČK menja stvari:

„Inicijatori 'Tribunala za Kosovo' krenuli su od pretpostavke da bi kosovskom pravosuđu verovatno nedostajalo volje, a sigurno političke nezavisnosti da pred sud izvede nekadašnje vođe boraca. Ta pretpostavka je realna jer od 1999. do danas nekadašnji 'komandanti' dele moć sa Amerikancima i, u daleko manjoj meri, sa Evropskom unijom“, piše frankfurtski list.

No ukoliko Haradinaj „ne bude optužen, ima šanse da i dalje igra važnu ulogu na Kosovu“, dodaje list, navodeći da su carine na srpsku i bosansku robu kritikovane u zapadnim prestonicama, ali popularne na Kosovu.

Zidojče cajtung donosi portret Ramuša Haradinaja u kojem stoji zaključak: „Do danas Zapad u stabilizaciji Kosova računa na moćnike stare UČK. Specijalni sud, osnovan nakon dugih rasprava, bi istragama i mogućim optužnicama mogao da uzdrma takav sistem.“

Pročitajte OVDE kakvo je to dramatično saopštenje izdala BIA.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA