Najnovije

LEGIJA MU OTKRIVAO DRŽAVNE TAJNE: Zemunci su Šešelja zvali Štrumf!

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je među članovima ozloglašenog zemunskog klana imao nadimak Štrumf!

To je svojevremeno otkrio Dejan Milenković Bagzi, nekadašnji pripadnik tog klana, a potom svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića dok, s druge strane, Šešelj za Kurir tvrdi da mu se tako niko nije obratio, ali da je moguće da su taj nadimak koristili samo kad on nije tu.

Česti kontakti

Bagzi je ispričao i da je Šešelj tražio od „zemunaca“ da likvidiraju tadašnjeg ministra prosvete Gašu Kneževića, a naveo je i da su oni šefu radikala uporno govorili da je Đinđić izdajnik. Lider SRS se u to vreme često sretao s vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom.

- Razlog za ubistvo Đinđića je bio strah od hapšenja. Nisu imali nikoga u toj vladi. Cilj je bio haos u državi, da se vlada sruši i da se dovede Šešelj na vlast. Oni su Šešelju pričali da je Đinđić izdajnik i ubeđivali su ga da ne ide u Hag, ali ih on nije slušao. Rekao im je da usput ubiju i Gašu Kneževića, jer ga je oterao s fakulteta. Ja sam ostajao u kolima kad je Spasojević išao kod njega. Da je bio upoznat, čuo sam od novinara Gradiše Katića. On je rekao da Štrumf pita za ministra. To je bila šifra za Šešelja i shvatio sam da se raspituje za Kneževića - ispričao je Milenković.

Kako su ga kupili

On je otkrio i da je Spasojević davao Šešelju informacije koje je dobijao od tadašnjeg šefa državne Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legije, koji je bio i glavni organizator ubistva premijera Đinđića. Kako je objasnio, to su bile informacije iz rada Državne bezbednosti, BIA, policije....

- I on (Spasojević) davao je te informacije Šešelju i tako ga polako pridobijao kao njegov čovek od poverenja da mu on veruje - ispričao je Bagzi i objasnio da su to bile informacije „šta policija radi, ko je koga ubio, dokle je policija stigla“.

Šešelj kaže da ga „zemunci“ nikada pred njim nisu nazvali nadimkom Štrumf. Odbacuje i tvrdnje da je tražio likvidaciju Gaše Kneževića:

Prvi put čuje

- Nikada me tako nisu zvali, makar to niko preda mnom nije rekao. A to za Kneževića je glupost najveća! Gaša je imao saobraćajni udes u Sloveniji i ja sam komentarisao: „Šteta što nije poginuo.“ Nisam imao razlog da se njemu svetim, mogao sam samo da ga nokautiram - kaže Šešelj. Dodaje da mu je poznanstvo sa „zemuncima“ koristilo jer je od njih, kako priznaje, „dobio neke informacije“.

Od sitnih krađa do ubistva premijera

Pripadnici zemunskog klana su se u početku bavili sitnim kriminalnim radnjama, a potom i iznudama, prodajom narkotika, otmicama... Vođe su bili Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, a ubrzo visoko mesto zauzimaju i komandant JSO Milorad Ulemek Legija i pripadnik te jedinice Zvezdan Jovanović. Ovaj klan je 2003. ubio premijera Đinđića zbog straha da će biti izručeni Hagu. Šiptar i Kum su ubijeni tokom pokušaja hapšenja, dok su ostali pripadnici klana osuđeni na maksimalne kazne zatvora.

Pročitajte OVDE kako je pao Ramuš Haradinaj.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA