Najnovije

MUKICE: SAD se požalile da je avion Venecuele „agresivno pratio“ njihov špijunski avion... te okrivile Rusiju!(VIDEO)

Venecuelanski avion Su-30 "agresivno je pratio" američki avion za osmatranje iznad Karipskog mora, saopštila je američka vojska, tvrdeći da je avion bio na "nebezbednoj udaljenosti", te okrivila Rusiju za njenu "neodgovornu" podršku Karakasu.

Avion vojske Venecuele (Foto: Jutjub)

Snimke ruskog aviona Su-30, koji se približava američkom izviđačkom avionu EP-3, objavila je u nedelju Južna komanda. Američka vojska je saopštila da se taj incident dogodio iznad Karipskog mora 19. jula, ali nije navela koliko je EP-3 bio blizu granice s Venecuelom, navodeći da su avioni bili u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Akcije venecuelanskog aviona "ugrozile" su američki avion i njegovu posadu, saopštila je Južna komanda američke vojske, tvrdeći da je bio na "nebezbednoj udaljenosti". Čini se da Su-30 nije imao nikakvo vidljivo naoružanje.

Saopštenje dolazi nakon što je ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino optužio američki špijunski avion da je ušao u Regiju letačke informacije (FIR) Maikitia bez odobrenja, koju kontroliše Venecuela. Ovaj potez je prekršio pravila Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), te je „predstavljalo vazduhoplovni rizik za druge avione“, rekao je Padrino.

Kratak snimak koji prikazuje američki avion za osmatranje pušten je od strane Venecuele.

Pošto je venecuelanski avion bio ruske proizvodnje, američka vojska nije oklevala da za ovaj incident okrivi svoje omiljeno čudovište - Moskvu. To je dokaz "neodgovorne vojne podrške Rusije" venecuelanskoj vladi.

Američka vojska ne bi dala takvu zvučnu ocenu incidenta da je njihov špijunski avion naleteo na F-16, a koji takođe ima i venecuelanska vojska. Ruske Su-30 Karakas je kupio sredinom 2000-ih godina za vreme Uga Čaveza.

Usred tekućih pokušaja SAD-a da svrgnu Nikolasa Madura i dovedu samozvanog „privremenog predsednika“ Huana Gvida, Vašington je više puta pozvao Moskvu da prekine saradnju sa Venecuelom i „izađe“ iz zemlje. Rusija je navela da se saradnja, koja je u skladu sa svim međunarodnim pravilima, tek treba proširiti.

Turska proizvodi delove za S-400? Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA