Najnovije

POGINULI PRED OČIMA NATO OFICIRA, NISU STIGLI NI PRSTOM DA MRDNU! Velika tragedija u Lavovu za Ukrajince!

Najmanje tri pripadnika ukrajinske vojske se udavilo u desantnom borbenom vozilu BMD-2. Incident se dogodio u Međunarodnom centru bezbednosti u Lavovskoj oblasti. Vežbom su rukovodili oficir NATO koji su na licu mesta hteli da se uvere u borbenu sposobnost najkvalitetnijih ukrajinskih vojnih sastava.

Borbeno oklopno desantno vozilo BMD-2 (Foto: jutjub)

Tri ukrajinska vojnika su se udavila za vreme vojne vežbe kojom su komandovali oficiri NATO – saopštila je informativna služba Narodne milicije DNR, pozivajući se na svoje obaveštajne izvore. Incident se desio kada je prilikom forsiranja vodene prepreke potonuo jedan BMD-2 (borbeno oklopno vozilo desanta) u kome se nalazila grupa ukrajinskih vojnika.

Tragedija se desila u Međunarodnom centru bezbednosti u Lavovskoj oblasti. Naime, pod komandom oficira NATO vojnici su učestvovali u vežbi savlađivanja vodene prepreke na desantnim borbenim vozilima BMD-2. Međutim, osam tona težak desantni guseničar iz sastava 95. aeromobilne brigade ukrajinske armije u jednom momentu je nestao sa vodene površine. On je potonuo zajedno sa posadom i ukrajinskim instruktorima.

BMD-2 je vozilo koje ima amfibijske karakteristike, ali samo u slučaju da sa njim upravlja kvalifikovana i obučena posada. Osnovno naoružanje je automatski top u kalibru 30mm (model 2A42), kao i vođene protivoklopne rakete (Fagot/Konkurs) koje se nalaze na vrhu njegove kupole. Odlikuje ga velika pokretljivost i relativno slaba oklopna zaštita. Pokreće ga dizel motor koji generiše 240 konjskih snaga. Može da se desantira iz aviona specijalnim padobranima.

Nalazi se u naoružanju ruske, uzbekistanske i ukrajinske armije. Pretpostavka je da ukrajinska vojska  raspolaže sa 60-80 vozila ovog tipa, od čega se 75% nalazi u visoko-mobilnim jedinicama.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije komentarisalo ovaj incident, jer je zauzeto izbornim procesom u ovoj zemlji.

Kako je ruski helikopter izvukao vojnike iz talibanske vatre, pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA