Najnovije

VOJNA TAJNA OTKRIVENA: Procureo Putinov tajni dokument o operaciji "Haradinaj"

Vladimir Putin dostavio je Aleksandru Vučiću obimnu dokumentaciju kojom je razotkriveno sve o slučaju Ramuša Haradinaja.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Istovremeno, preko novog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, koji inače važi za specijalca i vrhunskog diplomatu, šef Kremlja je Beogradu prosledio i analizu, kao i čvrste dokaze koji će obezbediti da bivši komandant terorističke OVK konačno bude kažnjen za zločine počinjene nad Srbima.

- Ruski predsednik je Srbiji prosledio sva dokumenta, podatke i saznanja do kojih su došle ruske obaveštajne službe. Reč je o čvrstim dokazima da je ispletena cela mreža u sedištu koje je Haradinaj, a koju zdušno podržavaju Velika Britanija i delovi američke administracije koji dobijaju novac od Prištine i koji su najglasniji zagovornik kosovske nezavisnosti - navode diplomatski izvori.

Neprikosnoveni vladar

U tajnim spisima, preciziraju naši sagovornici, otkrivene se konkretne akcije i planovi koje je sad već bivši premijer takozvane države Kosovo planirao da sprovede.

- Haradinaj i njegovi mentori računaju da ni posle ovog suđenja, kao ni posle onog u Hagu, neće otići na robiju. Sa saslušanja će se vratiti kao junak kog će Albanci masovno podržati. Sa takvom podrškom Haradinaj, Englezi i predstavnici američke duboke države računaju da mogu da počiste njegovu političku konkurenciju na Kosovu. To znači da sa scene sklone Hašima Tačija i sve one koji su bili za ukidanje taksi, nastavak dijaloga i postizanje kompromisa sa Beogradom - objašnjavaju sagovornici Srpskog telegrafa.

Ukoliko postane neprikosnoveni vladar, Haradinaj bi automatski dobio mogućnost da realizuje svoju politiku.

- To znači da bi se sa napadima na Srbe nastavilo, hapšenja bi bila sve masovnija, takse bi ostale na snazi. Međunarodna zajednica bila bi primorana da Srbiju uceni, tražeći da pristane na kompromis i prihvati članstvo Kosova u Interpolu, Ujedinjenim nacijama kako bi smirili tenzije i sprečili nove sukobe, što je zapravo i cilj Haradinaja - objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja.

Međutim, Putin je rešen da pokvari ovu igru, te je, kako on kaže, braći Srbima poslao dokaze koji će osigurati da Haradinaj poduže vreme bude van političke scene.

- Sećate se da su Rusi na Kosovu namrtvo isprebijali Haradinaja. Znate da su njihovi borci i obaveštajci na terenu sakupili mnogobrojne dokaze. E, sada je došlo vreme da se ti papire izvade i da se obelodane na suđenju koje čeka Haradinaja.

Na probi je Zapad

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf ocenjuje da, kada je Vučić rekao šta se sprema oko odlaska Haradinaja u Hag, to je rekao na osnovu pouzdanih obaveštajnih podataka.

- Na probi je Zapad. Ako se ispostavi da je odlazak Haradinaja u Hag čisto informativnog karaktera, potvrdiće se da je Zapad sve vreme stajao iza njega, a protiv Srbije, i da je njihovo zalaganje za ukidanjem taksi bilo samo verbalno, dok su spremali podvalu iza kulisa. Ako se njihov plan sprovede u delo, Haradinaj će da kapitalizuje popularnost na sledećim izborima, što bi bilo loše po nas - upozorava Milivojević.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković dodaje da ima razloga da verujemo da je ovo upozorenje Rusa tačno.

- Sve naše dosadašnje iskustvo sa Hagom i zapadnim centrima moći daju nam ozbiljan osnov da sumnjamo da se i ovde radi o prevari. Do sada je sve rađeno na štetu Srba, a u korist albanskih i drugih ekstremista - ističe Anđelković.

Zašto Putin nosi sat na desnoj ruci? Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA