Najnovije

SA OVIM NIKO NEMA ŠANSE PROTIV RUSA: Otkriva neprijatelja po elektronskom tragu! Zašto je modernizovani "Ovod" postao tako ubojit?

Modernizovani mali raketni brodovi (MRK) klase 1234 „Ovod“ mogu da detektuju pozicije neprijatelja na osnovu ozračenja koje emituju njegovi osmatrački radari. „Raketni mališani“ kako ih još nazivaju u ruskoj floti, dobili su sposobnost da otkriju neprijateljske brodove na osnovu talasa koji emituju radari neprijateljskih brodova, signala njihovih komunikacionih uređaja i emisije ostalih elektronskih uređaja koji se nalaze i opremi broda.

Ruski ratni brod (Foto: RIA)

Ovakve sposobnosti malih raketnih brodova klase 1234 „Ovod“ su zasluga ugradnje savremene pasivne stanice radioelektronskog izviđanja. Istovremeno, „mališa“ koji je opremljen ovim „svevidećim okom“ ostaje nevidljiv za neprijatelja, što je od izuzetne važnosti za savremeni ratni brod.

Prva takva pasivna stanica za radielektronsko izviđanje je već integrisana na palubu malog raketnog broda „Smerč“. Ona je zamenila stariji kompleks „Titan“-  rekli su oficiri iz Glavne komande ruske RM. Izvesno je da je nova radioelektronska stanica prošla set praktičnih testiranja pre njenog definitivnog usvajanja u naoružanje ruske ratne mornarice, kao što je to uostalom praksa sa svim tipovima novog naoružanja i borbene tehnike. Međutim, njeno pravo ime i precizne tehničko-taktičke karakteristike za sada nisu poznate, tačnije drže se u strogoj tajnosti.

Prikriveno prilaženje u zonu efektivnog udara

Nova stanica radi bez emitovanja radio-talasa.Ona prosto prati situaciju u radioelektronskom polju i beleži svaku izmenu u njegovom spektru. Specijalni visokoosetljivi prijemnik analizira signale, koji se odbijaju od drugih objekata.

Konfiguracija signala većine savremenih ratnih brodova je danas vrlo dobro poznata, na osnovu čega savremena aparatura lako može da ustanovi o kome se brodu tačno radi, bez da uključuje osnovni osmatrački radar.

Ovaj sistem brodovima klase „Ovod“ daje niz prednosti u borbi protiv potencijalnog neprijatelja. Zahvaljujući ovim novinama ruski mali raketni brodovi mogu u potpuno neprimetnom (pasivnom) režimu rada da otkriju, prate i napadnu najsloženije površinske ciljeve na vodi- rekao je bivši načelnik Glavnog štaba ratne mornarice admiral Valentin Selivanov.

„Tajnovitost je jedna od najvažnijih borbenih karakteristika savremenog ratnog broda. Za vreme izvođenja pomorskih borbenih operacija, neprijatelj se traži pomoću specijalnih uređaja za osmatranje.Oni „love“ različite tipove demaskirajućih efekata, prilikom čega se najviše oslanjaju na svoje osmatračke radare. Onaj brod koji ima manju radarsku reflektivnost-vidljivost, imaće veću šansu da se primakne na razdaljinu sa koje može efektivno da udari po neprijatelju. Upotreba pasivnog radara će omogućiti malim raketnim brodovima da prvi dobiju potpunu informaciju o neprijatelju, i otkriju njegovu tačnu poziciju“- rekao je ruski vojni ekspert.

Teoretski, mali raketni brodovi klase 1234 „Ovod“ kod kojih je radarska reflektivnost značajno smanjena, mogu se približiti i borbenim objektima od strateškog značaja kakvi su npr. nosači aviona, i udarom protivbrodskih raketa izbaciti iz stroja plovila velikog deplasmana. Kako navodi Viktor Salivanom, ovi brodovi u svom naoružanju imaju savremene protivbrodske rakete H-35 dometa i do 260km.

Pri tome mali raketni brod uopšte ne mora znati tačne koordinate neprijatelja. Dovoljno je samo da se raketa H-35 lansira u širi rejon u kome je visokosetljivi prijemnik pasivne radioelektronske stanice fiksirao aktivnost neprijateljskih radara ili njegovih brodskih elektronskih sistema koji takođe emituju određeno zračenje. Raketa H-35, koja je opremljena aktivom radarskom glavom za samonavođenje će samostalno otkriti i pogoditi svoj cilj.

Uspešan projekat

Mali raketni brodovi klase 1234 „Ovod“ su konstruisani 60-ih godina prošlog veka u lenjingradskom pomorskom konstruktorskom birou „Almaz“.

Sovjetska flota je od svojih brodograđevinskih fabrika tražila jeftin i kompaktan, ali za to vreme i pokretljiv brod, koji će biti opremljen snažnim raketnim protivbrodskim naoružanjem.

Ideja stvaranja ovih brodova, kao i njena materijalizacija kroz dobro osmišljen i izbalansiran projekat, pokazala se kao veoma uspešna. Izuzetno mali ratni brod (dužina od svega 57 metara i širina do 12 metara) je prezasićen različitim naoružanjem. Bazične verzije  klase „Ovod“  u svom naoružanju su imale dva odvojena lansirna paketa u kome se nalazilo ukupno šest protivbrodskih raketa „Malahit“ (2h3 rakete sa obe strane). Tu se još našlo mesta i za protivvazduhoplovni raketni sistem „Osa-M“ i brzometni artiljerijski top AK-176 u kalibru 76mm ( ili umesto njega dva modula AK-725 sa topovima kalibra 57mm)

Na kasnije modifikacije ovog broda postavljeni su i dopunski moduli opremljeni rotacionim topovima AK-630M kalibra 30mm- koji se zahvaljujući svojoj impresivnoj gustini vatre efikasno mogu upotrebiti i za obaranje vazdušnih ciljeva.

Sovjetska ratna mornarica je specijalno za brodove klase „Ovod“, uvela u kategorizaciju borbenih plovila novi izraz – mali raketni brod. U zemljama koje su članice NATO saveza ovu klasu sovjetskih/ruskih brodova nazivaju raketnim korvetama i prema njima se odnose sa velikim respektom. Inače u pomorskoj klasifikaciji, korveta predstavlja ratni brod koji ima znatno veće dimenzije i ukupni deplasman u odnosu na male raketne brodove koji su napravljeni u SSSR.

Podizanje “Ovoda” na još veći nivo

U ovom momentu su za brodove klase 1234 „Ovod“ napravljeni ozbiljni projekti modernizacije. Na njih se integriše savremena elektronika i motori, a takođe se preoružavaju novim protivbrodskim raketama uvećanog dometa H-35 „Uran“. Teoretski, na male raketne brodove mogu da budu integrisane i izuzetno opasne supersonične rakete tipa „Oniks“, koji su pre svega namenjene za borbu protiv pojedinačnih i grupnih pomorskih ciljeva neprijatelja, koji su ešelonski zaštićeni snažnim protivraketnim i protivelektronskim sistemima (čitaj udarne pomorske grupe koje predvode nosači aviona na atomski pogon)

Do sada je proizvedeno nešto manje od 50 brodova klase 1234 „Ovod“ u svim njegovim verzijama, uključujući i eksportne modifikacije. Ovi mali raketni brodovi se ne nalaze samo u naoružanju ratne mornarice SSSR a kasnije Rusije. NJih su kupile i zemlje poput Alžira, Libije i Indije.

U ovom momentu ruska ratna mornarice raspolaže sa 12 malih raketnih brodova klase 1234.1 „Ovod“ koji su u međuvremenu prošli puni ciklus modernizacije. NJihova najveća koncentracija se nalazi u sastavu Tihookeanske flote, gde se nalaze četiri broda ove klase (MRK „Smerč“ „Moroz“ „Ineй“ i “Razliv”). Ovi brodovi su izgrađeni u periodu 1985-1991. godina, i svedeni su na jedan divizion koji obezbeđuje ruske teritorijalne vode na dalekom Istoku. Kao što smo rekli,  mali raketni brod „Smerč“ je prvi u floti opremljen pasivnom stanicom za radioelektronsko izviđanje.

Vatreno krštenje

Ruski mali raketni brodovi klase 1234.1 „Ovod“ su stekli svoje prvo borbeno iskustvo prilikom operacije ruske vojske u Južnij Osetiji, avgusta 2008.godine. Tada su brodovi ove klase „Miraž“ i „Suzdalec“ izveli operaciju obezbeđenja dva velika desantna broda ( „Cezar Kunjikov“ i „Saratov“) koji su prolazili kroz teritorijalne vode Republike Abhazije. U širem rejonu obezbeđenja ove grupe brodova, primećena je aktivnost pet neidentifikovanih čamaca koji su se kretali velikom brzinom, a koji su svojom agresivnom plovidbom narušili bezbednu zonu oko desantnih brodova.

Posle upozorenja koje nije ispoštovano od strane protivničkih čamaca, mali raketni brod „Miraž“ je lansirao dve protivbrodske rakete „Malahit“ koje su pogodile glavno neprijateljsko plovilo. Udar je bio precizan. Cilj je ubrzo isčezao sa radara. Zatim je po još jednom iz grupe ovih čamaca lansirana raketa, koja je takođe pogodila svoj cilj od čijih posledica je isti ubrzo potonuo.

U ovom času ruska ratna mornarica izvodi velike radove na projektima modernizacije brodova specijalizovanih za pokrivanje bliže priobalne zone. Konkretno, na malim protivpodmorničkim brodovima klase 1124M „Albatros“, koji su napravljeni još za vreme SSSR-a, se ugrađuju digitalazivani hidroakustični kompleksi i novi tipovi protivpodmorničkog naoružanja. Ovaj paket modernizacije će značajno podići borbene sposobnosti ovih brodova.

Saznajte OVDE zašto će Su-57 napraviti haos na svetskom tržištu naoružanja.

Izvor: bog-rata. com

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA