Najnovije

STERN: Evo zašto će Su-57 napraviti haos na svetskom tržištu naoružanja! (VIDEO)

Ukoliko ruski višenamenski lovci pete generacije Su-57 budu koštali 31 milion evra po jednom avionu, zapadna konkurencija će veoma teško konkurisati toj ceni na međunarodnoj pijaci naoružanja i vojne opreme. Ovu prognozu je objavila velika nemačka medijska kuća Stern. 

Su-57 (Foto: Jutjub)

Posebna pažnja novinara se fokusirala na činjenicu, da Evropa kasni za Rusijom kada je u pitanju osvajanje tehnologije lovca pete generacije. Kada Su-57 definitivno stupi u naoružanje ruske vojske, evropski analog ove letelice će biti još u stanju projektnog razvoja. Struka smatra, da su proizvođači iz EU zaostali u odnosu na SAD i Rusiju (pa i Kinu primedba prevodioca) kada je u pitanju ova oblast. 

Zapadni mediji prognoziraju da će Rusija proizvesti veliki potres na međunardnom tržištu naoružanja i vojne opreme, ukoliko se u perspektivi odluči da krene sa eksportom novih aviona pete generacije Su-57. Publikacuju koja potkrepljuje ove tvrdnje je objavio nemački novinski list Stern- prenosi internet portal RT.

Priču je pokrenula izjava ruskog ministra nauke Denisa Manturova na velikom sajmu naoružanja u vojne opreme „Armija-2019“. Tada je ruski ministar rekao da je Ministarstvo odbrane RF potpisalo ugovor sa holdingom „Obъedinёnnoй aviastroitelьnoй korporacieй“ (OAK) oko nabavke 76 aviona ovog tipa.Pre njega. istu cifru ovih aviona sa kojim će se opremiti ruske VKS, spomenuo je i ruski predsednik Vladimir Putin, prilikom sastanka sa glavnim ljudima ruske vojne industrije. On je tom prilikom jasno naglasio da je od posebnog interesa preoružavanje tri ruska vazduhoplovna puka avionima nove generacije Su-57. Cela ova operacija treba da se završi najkasnije do 2028.godine.

Oslanjajući se na podatke iz ruskih medija, koji pišu da će cena jednog lovca pete generacije iznositi 31 milion evra (oko 34 miliona američkih dolara), nemački novinari su došli do zaključka da će ovaj avion napraviti haos na međunarodnom tržištu naoružanja i vojne opreme, jer njegov prvi konkurent (američki lovac pete generacije F-35 košta 85 miliona američkih dolara, ili čak 2,5h više.

Pri tome, kako odgovaraju novinari lista Stern, sličan projekat francusko-nemačkog nevidljivog aviona će tek za desetak godina biti u optino-konstruktoskoj fazi razvoja. U tom momentu će npr. nemačko ratno vazduhoplovstvo u svom naouružanju i dalje imati avione Eurofighter Typhoon koji pripadaju generaciji 4, i koji će tada biti prilično zastareli u odnosu na vazduhoplovstva vodećih zemalja sveta.

„Na ovaj način, će se u nekim ne daj Bože situacijama, našim lovcima Eurofighter Typhoon suprotstaviti ruski avioni Su-57, koji će ih značajno premašivati u tehničkim karakteristikama“- zabrinuto konstatuju nemački novinari.

Nemački novinski list Stern ima tiraž od 740 025 primeraka, i da se njegova čitalačka publika sastoji od 7 miliona ljudi. Prema mišljenju vojnih eksperata, na stranicama ovog medija se često nađu veoma popularni i prilično pouzdani tekstovi iz sfere naoružanja i ukupne vojno-političke situacije.

 „Među zapadnim vojnim ekspertima se ovako razmišljanje sve češće može čuti, jer je Rusija u stanju da  proizvode najsavremenije naoružanje, koje po jedinačnoj ceni nema konkurenciju na svetskom tržištu“- rekao je u intervjuu za RT šef katedre za politologiju i sociologiju Ruskog ekonomskog univerziteta Andrej Koškin.

Atraktivno tržište

O projektu lovca pete generacije se u bivšem SSSR/Rusiji govori još od kraja 80-ih godina prošlog veka. U tom momentu sovjetsko ratno vazduhoplovstvo je razmišljalo o nasledniku osnovnih lovačkih aviona MiG-29 i Su-27. Međutim, raspad SSSR-a i kasnija katastrofalna socio-ekonomska kriza su doveli do toga da se ovi planovi odgode na neodređeno vreme.

Ponovna razmatranja konstruisanja lovca pete generacije su započela početkom prve decenije 21.veka. Projekat razvoja lovca pete generacije je startovao 2001.godine pod okriljem GUP „Suhoj“. Ovaj projekat je nosio ime „perspektivnый aviacionnый kompleks frontovoй aviacii“ (PAK FA). Nešto kasnije je ovaj projekat preimenovan u T-50, a zatim u Su-57. Za dve godine je napravljena i njegova maketa. Prvi njegov let je realizovan 2010.godine.

Prvi serijski borbeni avion Su-57 će zvanično ući u naoružanje ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga 2019.godine, a drugi 2020.godine.

Osnovna namena ovog aviona je borba protiv čitavog spektra različitih ciljeva u vazduhu, kopnu i na vodi. On će imati izuzetno malu radarsku reflektivnost-vidljivost zahvaljujući primeni stelt-tehnologije.

U prvom momentu je predviđeno da se ruske VKS do 2027.godine opreme sa najviše 16 aviona Su-57. Međutim, kako je na skupu posvećenom daljem razvoju borbene avijacije objasnio prvi čovek Rusije V.V.Putin, ukupna cena pojedinačnog aviona se u međuvremenu značajno umanjila, što je omogućilo gotovo petostruko uvećanje inicijalne nabavke.

Tada je predsednik RF najavio da je Ministarstvo odbrane spremno da sa proizvođačima potpiše ugovor za nabavku 76 aviona ovog tipa, koji je i zaključen na nedavno završenom sajmu naoružanja i vojne tehnike „Armija-2019“.Načelnik Glavne uprave za naoružanje ruske armije general-potpukovnik Anatolij Guljajev, je u intervjuu ruskom medijskom portalu „Krasnaя zvezda“ rekao, da će ruski avioni Su-57 po svojim parametrima nadmašiti inostrane analoge.Pored toga, oglasio se i zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko koji je za ruske medije rekao, da se specijalno za ove avione radi protivbrodska raketa nove generacije.

Iako već postoji određen broj zemalja koje žele da nabave novog ruskog lovca, Moska ne žuri sa njegovom prodajom. Ruski vice-premijer dr Jurij Borisov je prošlog meseca rekao, da se ovaj avion planira za izvoz ali tek nakon što uđe u operativno naoružanje ruske armije. „Prodaja Su-35 ide sasvim dobro, tako da nema potrebe da u ovom času preopterećujemo svoje tržište. Ukoliko bude neophodno mi ćemo uvek moći da u prodaju ubacimo svoj novi adut“ – prenosi njegove reči internet portal „Interfaks“.

Nedavno je britanski internet portal Jane’s objavio tekst u kome se poziva na izvor iz ruske korporacije „Rosteh“, a u kojem je direktor odseka za međunarodnu vojnu saradnju i regionalnu politiku Viktor Kladov rekao da će izvozna verzija aviona Su-57 biti predstavljena na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju koji se održava novembra ove godine. „Mi verujemo da će zemlje Bliskog Istoka privući pojava eksportne verzije ovog aviona“- rekao je Kladov. Pored zemalja iz ove regije potencijalni kupci najsavremenije ruske vazduhoplovne borbene tehnike su Indija, Kina i Turska.

Viktor Kladov je početkom ove godine rekao da je NJu Delhi pokazao ozbiljan interes ka ruskom avionu pete generacije. Prema rečima predstavnika „Rosteha“ indijskim partnerima može biti predložena varijanta nastavka kupovine ruskih borbenih aparata 4+ i 4++ generacije, ili zajedničkog učešća u razvoju lovca pete generacije. Napominjemo, da su jođ 2007.godine Rusija i Indija potpisale sporazum o još jednom krupnom projektu razvoja i proizvodnje višenamenskih lovca pete generacije FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), koji u osnovi predstavlja avion napravljen na bazi ruskog Su-57.

U poslednje vreme i Turska pokazuje pojačan interes za nabavkom aviona Su-57. Kako je nedavno izjavio turski ministar spoljnih poslova Mevlud Čavušoglu,  ukoliko Vašington prekine ugovor sa Ankarom oko isporuke američkih lovaca F-35, njegova zemlja će naći alternativu za ovaj avion. Poslednjim potezima vrha američke administracije, Turska je prinuđena da se za dalji razvoj ratnog vazduhoplovstva obrati Rusiji- zaključak je vojnih eksperata.

„Politički pritisak“

Prema mišljenju struke, zabrinutost nemačke strane da će ostati bez sopstvenog aviona pete generacije je sasvim logična i opravdana. Informacije o početku projekta stvaranja perspektivnog borbenog aviona, pojavile su se u Berlinu tek 2017.godine. Naime, u julu mesecu iste gogine su predsednici najmoćnijih država EU (Nemačka i Francuska) potpisali sporazum o zajedničkom razvoju aviona nove generacije.

Danas se u Francuskoj proizvode višenamenski borbeni avioni četvrte generacije Dassault Rafale. Kako je već rečeno, nemačko ratno vazduhoplovstvo u svom sastavu poseduje avione Eurofighter Typhoon, koje je proizveo konzorcijum Eurofighter GmbH. Pored SR Nemačke, i ovom programu učestvuju Španija, Veliki Vritanija i Italija.

Pojavile su se informacije, da svojim projektom Nemačka i Francuska pokušavaju da preskoče lovce pete generacije i uđu direktno u razradu lovca naredne šeste generacije, međutim u ovom času nijedna država ne poseduje avione takve klase, a i sama njegova koncepcija i sposobnosti još nisu dovoljno definisani.

Uprkos tome, nemačko-francuski vazduhoplovni inženjeri su svom najnovijem projektu dali ambiciozno ime Future Combat Air System, FCAS (Borbeni vazduhoplovni sistem budućnosti). Ovaj kompleks će po zamisli autora projekat budet zamыkatь na sebe celokupnu mrežu bespilotnih letelica i krstarećih raketa, jednovremeno komunicirajući sa kopnenim i pomorskim borbenim snagama. Međutim, brojni eksperti govore da je ovakvu letelicu moguće očekivati tek za 20-25 godina (najoptimističnije perspektive su vezane za 2040.godinu)

Prema rečima ruskog eksperta Andreja Koškina, kašnjenje u realizaciji projekta evropskog lovca pete generacije se ne krije u tehničkoj nesposobnosti najprestižnijih vazduhoplovnih kompanija sa prostora EU da naprave ovaj avion, već u organizacionim problemima. Evropljani rade u kooperaciji, ali još uvek ne dele istu odgovornost. Sa druge strane Vašington im stvara dodatne probleme, jer u susretu sa zemljama EU promoviše agresivnu politiku, u nastojanju da armije ovih zemalja nabavljaju isključivo američku vojnu tehniku, na uštrb razvoja sopstvenih visokosoficiranih borbenih sistema. Sa svojim kolegom se slaže i vojni ekspert Aleksej Leonkov, smatrajući da je isključivi krivac za nepostojanje evropskog lovca pete generacije politika SAD i pritisak za nabavkom njihovog aviona F-35.

U ovom času najveći konkurent ruskog aviona pete generacije Su-57 je američki lovac F-35, koga je proizvela kompanija Lockheed Martin u kooperaciji sa inostranim partnerima SAD.

Ogromni troškovi vezani za proizvodnju lovca F-35 su u jednom momentu zabezeknuli i Donalda Trampa, koji je u predizvornoj kampanji rekao da se razvoj novog lovca pete generacije pretvorio u crnu rupu po američki budžet. Kao rezultat toga, američki vojno-industrijski kompleks je morao da reterira prema novim vlastima, i delimično umanji konačnu cenu po jednom avionu. Ako je na primer u početku svoje proizvodnje jedan F-35 koštao oko 100 miliona američkih dolara po jednom komadu, danas taj isti avion košta 85 miliona dolara. Ovo je novinarima izjavila gospođa Merilin Hjunson koja obavlja funkciju generalnog direktora kompanije Lockheed Martin. U junu tekuće godine američki mediji su objavili podatak da je cena po jednom komadu dodatno snižena, i da se jedan avion F-35A može kupiti za 81 milion američkih dolara.

Međutim, sve ove cifre nisu ni blizu cene koliko će koštati jedan Su-57 kada se nađe na međunarodnom tržištu naoružanja i vojne tehnike. „Ruska vojna tehnika je daleko jeftinija od američke, dok istvoremeno po svojim tehničko-taktičkim sposobnostima nadmašuje svoje inostrane analoge. Tipičan primer je ruski protivvazdhoplovni raketni sistem S-400 „Trijumf“. Jedan komplet ovog sistema košta oko 500 miliona američkih dolara, dok je recimo slična konfiguracija znatno slabijeg sistema Patriot, gotovo četvorostruko skuplja“- govori Andrej Koškin.

Vašington pokušava da nerešivi raskorak u ceni kompenzuje čitavim setom političkih pritisaka na potencijalne, ali i stalne kupce svog naoružanja. SAD su sebi dale pravo da protiv država koje se ne povinuju njihovim izričitim zahtevima uvedu i ekonomske sankcije. Naime, svako ko i pomisli da nabavi vojnu tehniku iz Rusije, već sutra se može naći na spisku zemalja kojima su SAD uvele sankcije. Ova mogućnost je ustanovljena donošenjem kontroverznog zakona (CAATSA) iz 2017.godine po kojem SAD imaju pravo da preduzmu adekvatne mere protiv država koje su njeni neprijatelji, tačnije koje se ne ponašaju u skladu sa interesima Sjedinjenih Država.

„Pomoću zakona CAATSA Vašington može da kazni sve one države koje budu zaključivale odbrambene ugovore sa Moskvom. Dakle, lovački avion Su-57 će kupovati samo one zemlje koje budu imale snage da se odupru američkim sankcijama“- naglašavaju ruski eksperti.

Međutim, bez obzira na ove kaznene mere koje će svakako da preduzmu SAD, ruski eksperti predviđaju veliki izvozni uspeh aviona Su-57 na svetskom tržištu. Radi se o letelici koja poseduje sve elemente kvalitetnog lovca pete generacije, a koju posebno krasi daleko prihvatljivija cena u odnosu na svoju realnu konkurenciju.

Pročitajte OVDE kakvu je to ubojitu pošiljku dobila Vojska Srbije iz Rusije.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA