Najnovije

VELIKA BRITANIJA DOBILA PREMIJERA! Evo ko je naslednik Tereze Mej!

Boris DŽonson postao je novi premijer Velike Britanije pobedivši DŽeremija Hanta na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj partiji, saopšteno je danas.

Tereza Mej (Foto: Jutjub)

DŽonson je osvojio 66 odsto glasova, odnosno 92,153 hiljade glasova. Hant, sa druge strane, osvojio je 46,656 glasova.

Glasanje je održano juče, a pravo glasa imalo je oko 159,320 članova partije. Rezultati su saopšteni danas, ali trka za prvog čoveka Konzervativne partije, ujedno i novog premijera, nije bila neizvesna.

DŽonson, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora do 31. oktobra, važio je za favorita nedeljama unazad, a ankete su mu uglavnom davale oko 70 odsto glasova.

Sledi serija ostavki?

Uoči glasanja za šefa Konzervativne partije, šest ministara koji se protive Bregzitu bez sporazuma objavili su da će podneti ostavku u sredu ukoliko DŽonson postane premijer. Ostrvski mediji pišu i da bi šest torijevaca moglo da prebegne u Liberalno-demokratsku partiju iz istog razloga.

Prvi je to učinio Alen Dankan, ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, koji je danas sopštio da je podneo ostavku, saopštio je Forin ofis. 

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je DŽonsona da nije podržao britanskog ambasadora u Vašingtonu nakon što je procurila informacija o njegovim ocenama o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa.

Sledeća je vladu danas napustila ministarka obrazovanja koja je u pismu Terezi Mej navela da je duboko zabrinuta oko napuštanja EU bez sporazuma. 

Ostavke su najavili i ministar finansija Filip Hamond i ministar pravosuđa Dejvid Gok.

- Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dodje. Pod pretpostavkom da Boris DŽonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem - rekao je Hamond.

Gok je poručio da neće moći da nastavi rad u vladi pod DŽonsonom ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU, ocenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

Pompeo naveo zemlje koje moraju napustiti Venecuelu! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA