Najnovije

VOJSKA SRBIJE DANAS DOBILA UBOJITU POŠILJKU IZ RUSIJE: Kad su transportni avioni počeli da sleću na Batajnicu, niko nije mogao da poveruje...

Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je danas oko 13 sati iz Rusije na aerodrom u Batajnicu, sa čime je započela realizacija dela dogovora koji su postigli predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za Vojsku Srbije.

BRDM-2 (Foto: Jutjub)

Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez KPVT kalibra 14,5mm. Borbeni komplet je 500 metaka. U ručno pokretnoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoružana i standardnim ličnim oružjem za posade oklopnih vozila.

Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u četama komandnih bataljona Kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehanizovanim bataljonima.

Tokom životnog veka ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namene. Sada su aktuelni i mnogi projekti modernizacije ovog vozila, sa ciljem povećanja borbene vrednosti i upotrebnog veka.

Ta vozila nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala je od 1967. do 1985. godine i tada je stiglo oko 280 oklopnjaka.

U ratnim uslovima u pratnji pešadije pokazao se kao vrlo korisno vozilo zbog pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. U današnje vreme u Vojsci Srbije jedino je operativna izviđačka verzija BRDM-2.

Prema prvim saznanjima, za sada nije predviđeno da se ova vozila prezentuju javnosti.

Albanci su u delirijumu zbog nove uredbe Kremlja. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA