Najnovije

AKO IZBIJE RAT, SUKOB BI BIO STRAVIČAN: Odnosi Kine i SAD svakog dana sve gori!

Ako izbije rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, sukob između dve moćne vojske bio bi stravičan. A SAD bi vrlo lako mogle da izgube.

Kineska vojska (Foto: eng.chinamil.com.cn)

To je briga sadašnjih i bivših zvaničnika odbrane i vojnih analitičara, od kojih je jedan rekao za sajt "Breaking Defense" da u ratnim igrama koje simuliraju sukob velikih sila SAD mogu da pretrpe ogromne gubitke.

Govoreći na Aspenskom forumu bezbednosti prošle nedelje, admiral Filip Dejvidson, koji nadzire američke vojne snage u Aziji, nazvao je Kinu "najvećom dugoročnom strateškom pretnjom Sjedinjenim Državama i međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima".

On je govorio o ubrzanom unapređenju kineske vojske u gotovo svakom domenu - vazduhu, moru, zemlji, prostoru i sajber prostoru. Kako je rekao, iako kapaciteti Kine za sada ne prevazilaze američke u Pacifiku, moguće je da će se to u narednih pet godina promeniti. Međutim, sam broj brodova, raketa, aviona i ljudi ne govori celu priču. Ono što već daje Kini prednost je geografija.

Pitanje je šta bi zapravo moglo da dovede do toga da se Sjedinjene Države bore protiv Kine. Šta ako Kina napadne i zauzme Tajvan, demokratskog američkog partnera i kupca oružja? Da li bi Amerika zaista rizikovala Treći svetski rat? Šta ako Kina silom krene na ostrva Senkaku, za koje Sjedinjene Države smatraju da pripadaju Japanu? Da li to spada u obaveze američkog ugovora da brani svog saveznika? Nema garancije da bi ijedan američki predsednik, posebno Tramp, u ovim slučajevima posegnuo za ratom. Ali ovo su neki od scenarija koje su ratni igrači iz korporacije RAND proučavali da vide da li bi Sjedinjene Države mogle da spreče Kinu da neku teritoriju zauzme silom. Nije jasno da li bi SAD to mogle.

Najverovatniji američko-kineski ratni scenariji bi se odigrali u Aziji - daleko od toga da bi kineska "pobeda" značila da Komunistička partija Kine zavlada Vašingtonom - ali SAD verovatno ne bi uspele da od Kine odbrane teritorije Japana ili Tajvana.

U pokušaju da to učine, pored sajber-napada, Sjedinjene Države bi mogle napasti kineske snage iz vazduha ili mora. Problem je u tome što je Kina provela najmanje proteklih 20 godina, delimično i na osnovu zapažanja o tome kako su SAD vodile rat u Zalivu devedesetih godina, pripremajući se za upravo takvu vrstu konflikta, i ulaganjem u odbranu koja bi nasilno ugrozila američki pristup.

Kina poseduje rakete koje mogu da potope brodove. Ima rakete koje mogu da ruše avione. Ima i rakete koje bi teoretski mogle da dostignu američke regionalne baze u Japanu i Guamu.

"Mnogi kineski posmatrači sugerišu da bi raketni napadi na vazdušne baze bile deo početka rata", navodi se u izveštaju korporacije RAND.

Zatvaranje takve baze čak i za nekoliko dana, prema RAND korporaciji, može biti dovoljno da se promeni tok sukoba.

- Kinezi ne moraju sveobuhvatno da poraze Sjedinjene Države vojno kako bi postigli svoje kratkoročne ciljeve. Ako im je cilj da preplave Tajvan, to se u principu može postići u određenom vremenskom periodu, merenom u danima i nedeljama -rekao je David Očmanek, viši međunarodni istraživač u RAND-u.

Očmanek je učestvovao u ratnim simulacijama koje su pokazale da SAD gube.

- Ne radi se samo o tome da će napadati vazdušne baze u regionu. Oni će napadati nosače aviona na moru. Napašće naše senzore u svemiru. Oni će napadati naše komunikacione veze koje uglavnom prolaze kroz svemir. Oni će upadati u baze podataka u našim komandnim sistemima. Oni će pokušati da nas potisnu u svakoj mogućoj dimenziji - rekao je on.

Ipak, kako navodi "Atlantik", vredi napomenuti da su mnoge od ovih sposobnosti neproverene i da, za razliku od Sjedinjenih Država, Kina nema mnogo iskustva u upotrebi oružja u borbi.

Međutim, rast kineskih sposobnosti predstavlja veliku promenu u odnosu na period od pre dvadesetak godina, kada je predsednik Bil Klinton poslao nosače aviona u blizini Tajvanskog prolaza da bi odvratio kineske pretnje ostrvu. Kina je u to vreme ispaljivala rakete na Tajvan, ali je njen arsenal bio daleko manje sposoban i precizan nego što je to danas.

- Ako SAD budu slale nosač aviona u Tajvanski prolaz u slučaju da postoji stvarna mogućnost konflikta, reći ću vam nešto: ja ne bih želeo da se tada nađem na tom nosaču - rekao je Kris Brose, bivši šef osoblja Komiteta za oružane snage američkog Senata.

Tramp kažnjava Erdogana! F-35 umesto u Tursku ide u Ukrajinu! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA