Najnovije

TURSKOM AGRESORU STIGLO NAREĐENJE: Pucajte na sirijske snage! Ankara poslala teške haubice i artiljeriju u Idlib! (VIDEO)

Turskim trupama raspoređenim u severozapadnom sirijskom regionu Idlib naređeno je da odgovore na svaki napad Sirijske arapske armije (SAA) nakon koordinacije sa Nacionalnim frontom za oslobođenje (NFL) koji podržava Turska i HTŠ-om povezanim sa Al Kaidom, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Turska vojska. (Foto: tsk.tr)

Prema nadzornoj grupi sa sedištem u Londonu, Turska je takođe naredila NFL-u i HTŠ-u da ne granatiraju područja oko Idliba pod kontrolom vlade pre nego što o tome obaveste svoje oficire za vezu.

Turska vojska održava više od 60 položaja, kampova i baza širom Idliba. Dan ranije, SOHR je otkrio da je turska vojska na te položaje rasporedila minobacače i protivtenkovske navođene rakete. Pre toga, u regionu su bile raspoređene samohodne haubice. Prema SOHR-u, turske artiljerijske jedinice raspoređene su u Idlibu na sledeći način:

Teška artiljerija dopremljena je na vojno mesto Biniš u istočnom Idlibu; Raketni bacači i samohodne haubice u bazi Taftanaz u istočnom Idlibu; Raketni bacači i samohodne haubice u kampu Almastumah u južnom Idlibu; Samohodne haubice na vojnom mestu Sarmin u istočnom Idlibu; Samohodne haubice na vojnom mestu Abian u zapadnom Alepu; Raketni bacači, teška artiljerija sa vučom i protivavionski topovi na vojnom mestu planina Ajub u južnom Idlibu; Samohodne haubice na vojnom mestu Baluon u južnom Idlibu; Raketni bacači i teška artiljerija na vojno mesto Tavameh na severoistoku Idliba.

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nisu uspeli da postignu novi sporazum o Idlibu tokom sastanka koji je održan u ruskom letovalištu Soči 29. septembra.

Zvanični izvori iz Turske tvrde da su se dvojica lidera dogovorili da zadrže status kvo u regionu, gde HTŠ ostaje de-fakto vladar. Ipak, neki sirijski posmatrači veruju da se SAA priprema za pokretanje kopnene operacije u regionu uz podršku Rusije. U nedavnom intervjuu za nemački Der Špigl, portparol predsednika Turske pohvalio je ulogu koju turske snage imaju u Idlibu.

- Neki naši evropski prijatelji kritikuju nas zbog raspoređivanja trupa u Siriji. Međutim, ovo bi im trebalo biti drago. Čuvamo ljude u oblastima koje kontrolišemo. Samo zato što su turski vojnici u Idlibu, 2,5 miliona ljudi ne beži iz regiona - rekao je Kalin.

Kalin nije spomenuo da regionom upravlja Al-Kaida, niti je objasnio dugoročni plan Ankare za region. Sporazum o prekidu vatre u Idlibu kojem su posredovali Rusija i Turska 5. marta 2020. jedva se održava. Situacija u regionu izmiče kontroli. Ipak, čini se da je Ankara odlučna da nastavi sa zaštitom HTŠ-a, NFL-a i drugih milicija koje okupiraju sirijski region.

Lukašenko očitao lekciju novinaru CNN-a!! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA