Najnovije

LAUREATI PALIĆA: Francuski film "Jadnici" proglašen za najbolji, domaći "Ajvar" dobitnik specijalnog priznanja (VIDEO)

Žiri Glavnog programa 26. Festivala evropskog filma Palić u sastavu Lorens Tuli, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Silas Comerkas i Tom Burk doneo odluku da nagradu "Zlatni toranj" za najbolji film dodeli filmu "Jadnici" francuskog reditelja Liđa Lia.

Insert iz filma "Jadnici (Foto: Taramaunt)

Stefan (Damijen Bonard) se nedavno pridružio anti-kriminalističkoj grupi u Montfermeju,  predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman "Jadnici". Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom (Aleks Manenti) i Gvadom (Đebril Zonga), koji su obojica iskusni članovi tima, ubrzo spoznaje tenziju koja je veoma izražena, unutar lokalnih bandi. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom hapšenja, dron će snimiti susret, koji preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lievim istoimenim kratkim filmom, "Jadnici" su provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije.

Rediteljka domaćeg filma "Ajvar" Ana Maria Rosi dobila je specijalno priznanje od žirija 26. Festivala evropskog filma Palić, za svoj debitantski dugometražni igrani film! Nagrada je dodeljena "za prihvatanje univerzalne dileme globalnog sveta, kroz prizmu veze u raspadanju".

Film „Ajvar" u produkciji filmske kuće „Biberče“, a po scenariju koji potpisuju Ana Maria Rossi i Maja Todorović u naše bioskope stiže ove jeseni, u distribuciji Taramount filma.

Direktorka fotografije je Maja Radošević, scenografkinja je Mina Lazarević, kostimografkinja je Ksenija Terzović, a montažer je Mateja Rackov.

Film je srpsko crnogorska koprodukcija, producent filma je Nikolina Vučetić Zečević iz filmske kuće Biberche iz Beograda, koproducent je Ivan Đurović iz filmske kuće Artikulacija iz Podgorice. Film je podržan je od strane Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije kao i Ministarstva kulture Republike Crne Gore.

Priča prati Vidu (Nataša Ninković) i Baneta (Sergej Trifunović) bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija  uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.

Pročitajte OVDE sve o neodoljivoj filmskoj priči namenjenoj najmlađima.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA