Najnovije

TAJANSTVENI PROJEKAT 717: Neočekivani desant iz morskih dubina! (VIDEO)

Kada pročitate reč podmornica sigurno pomislite na već standardno prihvaćeni koncept podmornice opremljene torpedima i balističkim ili krstarećim projektilima. Međutim, kakve veze imaju tenkovi ili avioni sa podmornicama?

Projekat 717 (Foto: Jutjub)

Da, dobro ste čuli, u poslednjih 70 godina, više puta su razmatrani projekti podvodnih nosača aviona ili desantnih podmornica za desant trupa i tehnike direktno na obalu. U Sovjetskom Savezu je razmatrano više ovakvih projekata, jedan, koji je otišao najdalje jeste projekat koji bi bio dostojan kakvog naučnofantastičnog filma, a radi se o “Projektu 717”.

Nuklearna podmornica projekta 717 predstavljala bi neobičnu klasu transportno-desantnih podmornica. Po zamisli konstruktora podmornica “717” bi se približila obali i isporučila oklopna vozila i mornaričku pešadiju direktno na obalu kroz dva otvora koja su trebala da se nalaze na prednjem delu podmornice.

Razvoj koncepta podmornice projekta 717 je započeo 1967. godine od strane CKB Volna pod rukovodstvom N.A. Kiseleva koji je rukovodio prethodnim sličnim projektima u Sovjetskom Savezu. Tehnički deo projekta je završen do 1971. godine. Prema usvojenom konceptu podmornica se sastojala od 3 unutrašnja trupa, jednim centralnim u kojem su se nalazili motori, ” reaktora, posada i svi glavni sistemi podmornice i po jedan trup za desantno odeljenje koji se nalazio na bokovima podmornice.

Bočni desantni prostor bi mogao primiti do 20 lakih tenkova ili BTR-ova. Prihvaćeni dizajn podmornice je predviđao njenu dužinu od 190 metara i deplasman od 18 000 tona kada je podmornica na površini!

Predviđena dubina zarona je iznosila 300 metara a podvodna brzina 18 čvorova.

Transportno-desantna podmornica projekta 717 je trebala da nosi i do 252 mine u minskim cevima, trebala je posedovati aparate za misije podvodnog spašavanja a od naoružanja je trebala posedovati 6 torpednih cevi i dva 30 milimetarska topa čija je namena trebala biti podrška desanta prilikom iskrcavanja.

Međutim, do realizacije ovog projekta nikada nije došlo iako je bio na korak do početka radova budući da su u vreme završetka projekta za SSSR bili važniji projekti strateških balističkih podmornica koji nisu mogli čekati na realizaciju “Projekta 717”.

Projekat 717 je trebao da se gradi u ruskom brodogradilištu Sevmaš, koje se nalazi u Severodvinsku, na Belom moru Rusije.

Nećete verovati koja zemlja ima najjače vazduhoplovstvo u regionu! Pročitajte OVDE koja.

Izvor: logicno. com/Nikola Ž.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA